Ексклюзиви
вівторок, 05 червня 2012 23:59

Держлікслужбу стурбував кодеїн

Держлікслужбу стурбував кодеїн
З кодеїну виготовляють надзвичайно небезпечний наркотик, який в народі називають "крокодилом". Залежні від "крокодилу" живуть не більше 2 років з початку вживання.

Державна служба України з лікарських препаратів стурбована ситуацією, що склалася в Україні з приводу динаміки продажів деяких безрецептурних лікарських засобів, що містять у своєму складі кодеїн, повідомляє прес-служба відомства.

"Турбує той факт, що обсяг продажів цих препаратів збільшується навіть незважаючи на теплу погоду і відсутність в цей період захворювань, що вимагають застосування цих ліків. Окремі препарати з цієї групи вже навіть вийшли в лідери за обсягами продажів", - йдеться в повідомленні Держлікслужби.

Факторами неадекватного збільшення продажів ліків від кашлю, що містять кодеїн, може бути той факт, що, по-перше, такі ліки можуть використовуються для немедичного вживання наркозалежними особами, а, по-друге, що вони продаються без рецепту лікаря.

Ліки, що містять незначну дозу кодеїну, згідно з чинним законодавством, відпускаються без рецепта. Але проблема в тому, що речовина "кодеїн" відноситься до групи опіатів і може викликати таку ж залежність, як і розчин опію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ставлення до споживачів наркотиків в Україні стане ліберальнішим - Держнаркоконтроль

Держлікслужба закликала Міністерство охорони здоров'я України звернути увагу на дану проблему та вжити заходів щодо заборони продажу без рецепту ліків, що містять навіть малі дози кодеїну.

"На жаль, сьогодні належне реагування на звернення Держлікслужби відсутнє. Втім, в мережі Інтернет на тисячах форумів самі наркозалежні громадяни застережуть від страшних наслідків немедичного вживання таких препаратів, втраченого здоров'я і незворотного страшного процесу самознищення", - зазначає відомство.

Зараз ви читаєте новину «Держлікслужбу стурбував кодеїн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути