середа, 10 червня 2009 15:43

Депутати урізали повноваження Черновецького

Депутати урізали повноваження Черновецького

Верховна рада розмежувала повноваження міського голови Києва.

Парламент ухвалив у першому читанні законопроект N4463 "Про внесення змін до закону України "Про столицю України - місто-герой Київ".

За відповідне рішення проголосували 245 депутатів з 421 зареєстрованого в залі.

Законопроектом, зокрема, передбачається усунення практики виконання повноважень виконавчих органів місцевого самоврядування місцевими державними адміністраціями та суміщення повноважень голови Київської міської державної адміністрації і Київського міського голови.

Проектом закону також визначається зосередження виконавчих функцій в єдиному виконавчому органі міського самоврядування Києва, який очолює Київський міський голова.

Таким чином, Рада має намір затвердити нову редакцію вказаного закону, яка передбачає, що мер Києва обирається шляхом прямих виборів і в два тури, якщо в першому турі жоден кандидат в мери не набере більше половини голосів виборців, що взяли участь в голосуванні.

В той же час Рада має намір встановити, що Київміськадміністрацію очолює голова, який призначається і звільняється президентом за пропозицією Кабінету міністрів.

Парламент має намір встановити, що голова міськадміністрації уповноважений зупиняти акти органів і посадовців місцевого самоврядування столиці і районів унаслідок їх невідповідності законам і Конституції з одночасним їх оскарженням в суді.

У той же час розпорядження голови міськадміністрації повинні у обов"язковому порядку реєструватися в органах юстиції, а відмінити їх може президент за представленням Кабміну.

Крім того, Рада має намір самостійно, але за упредставленням Київради з урахуванням позиції райрад, здійснювати встановлення і зміну меж районів в столиці, їх створення і ліквідацію, назву і перейменування.

Київрада, у свою чергу, повинна погоджувати з Кабміном твердження і внесення змін в генеральний план міста.

Новою редакцією закону Рада має намір також регламентувати порядок ухвалення нормативно-правових актів органами і посадовцями місцевого самоврядування, їх державної реєстрації, оскарження в суді, сфери компетенції Київради, міськадміністрації, райрад і їх виконавських комітетів.

Законопроект був ухвалений з другої спроби. При першому голосуванні він набрав 222 голоси. Рішення не було ухвалено через відсутність голосів фракції Блоку Литвина, проте після настійного прохання спікера Володимира Литвина, його блок підтримав проект.

Як повідомлялося, 10 червня тимчасова слідча комісія ВР повторно виступила з пропозицією відсторонити мера Києва від посади через його дії на посаді міського голови.

Голова ТСК Кирило Куликов запропонував парламенту в четвер, 11 червня, розглянути звіт комісії та ухвалити на його основі відповідну постанову.

Депутат, зокрема, наголосив, що рішення Конституційного суду стосовно продовження повноважень столичного мера Леоніда Черновецького до 2012 року "вб"є столицю України".

З огляду на це, у запропонованому Куликовим проекті постанови ВР пропонується звернутися до президента Віктора Ющенка з пропозицією відсторонити Черновецького від посади голови Київської міської держадміністрації з огляду на критичну ситуацію, що склалася в Києві.

За матеріалом РБК-Україна

Зараз ви читаєте новину «Депутати урізали повноваження Черновецького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути