Ексклюзиви
середа, 01 листопада 2023 09:47

День гідності та свободи: як виникло свято і коли відзначаємо

21 листопада українці відзначають День гідності та свободи.

Це офіційне свято започаткували у 2014 році на честь двох революції, які відбулися в Україні у 2004 та 2013 роках.

Gazeta.ua розкаже, за яких обставин виникло свято і чому саме цього дня.

Автор: suspilne
  21 листопада відзначають День гідності та свободи
21 листопада відзначають День гідності та свободи

Перед започаткуванням Дня гідності та свободи в Україні на офіційному рівні відзначали День свободи ‒ 22 листопада ‒ на честь Помаранчевої революції. Це свято було запроваджене президентом Віктором Ющенком. А його наступник Віктор Янукович у 2011 році скасував відзначення цього дня. Об'єднав його з Днем соборності. Так було встановлено День соборності та свободи.

День гідності та свободи почали відзначати з 2014 року – в річницю початку Євромайдану.

Відповідний указ підписав п'ятий президент України Петро Порошенко. В документі йдеться, що свято встановлене 21 листопада з метою утвердження в Україні ідеалів свободи та демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття. Також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року — лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини та громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди вийшли на мітинг проти фальсифікації виборів – 18 років тому почалась Помаранчева революція

Автор: odessa
  21 листопада відзначають День гідності та свободи
21 листопада відзначають День гідності та свободи

То ж цього дня українці вшановують людей, які під час Революції Гідності та Помаранчевої революції стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини й громадянина, національних інтересів держави та її європейського вибору. Дякують усім, хто зі зброєю в руках відстоює не лише ідеали двох революцій, а саме право України на життя.

Вшановують також пам'ять усіх, хто поліг під час революційних подій і в подальшій збройній боротьбі за українську державу.

Чи буде вихідний в День гідності та свободи

Хоч День гідності та свободи має статус державного свята, він не є офіційним вихідним. У цей день до пам'ятників загиблим учасникам Революції Гідності приносять квіти у пам'ять про Небесну сотню.

Автор: unian
  21 листопада відзначають День гідності та свободи
21 листопада відзначають День гідності та свободи

До речі, День пам'яті Героїв Небесної Сотні відзначається щорічно 20 лютого. Саме у цей день загинуло найбільше активістів Євромайдану. Загалом революційні події зими 2013-2014 років забрали життя понад ста учасників Революції Гідності.

У листопаді українці відзначають кілька важливих дат. Йдеться про День гідності та свободи та День пам'яті жертв голодоморів.

Також в останньому місяці осені є багато професійних свят. Gazeta.ua розкаже про них, а також про міжнародні та всесвітні.

Офіційні вихідні дні в листопаді 2023 року - це суботи та неділі. Відповідно до закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", додаткових вихідних, які надавалися в мирний час, коли свято збігалося з вихідним днем, під час війни не передбачено.

Зараз ви читаєте новину «День гідності та свободи: як виникло свято і коли відзначаємо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути