вівторок, 13 грудня 2022 07:55

День Андрія: традиції та прикмети свята

День Андрія: традиції та прикмети свята
13 грудня православна церква відзначає День святого апостола Андрія Первозванного. Фото: НВ

13 грудня православна церква відзначає день святого апостола Андрія Первозванного.

Це свято є не лише релігійним, а й народним, його називають також Андріїв день. У свято було заведено ворожити на долю та нареченого.

Християнська легенда свідчить, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнство у самому Царгороді, на узбережжях Чорного моря та на околицях Києва. Досі народні традиції, звичаї та обряди, пов'язані з днем Андрія, мають дохристиянський характер, наприклад, заклинання та ворожіння на майбутню долю.

Ворожіння на Андрія

Однією з головних традицій свята були ворожіння. Після Хрещення розпочинався сезон зимових весіль, юнаки та дівчата придивлялися одне до одного, тому на свято намагалися поворожити на долю. Існує кілька способів ворожіння, кожен вибирав той, який подобається йому найбільше.

Ворожіння на чашках

Візьміть кілька непрозорих чашок. Розкладіть у них хліб, цибулю, сіль, цукор, каблучку, гроші, в одну налийте воду. Тих, хто ворожить, має бути стільки, скільки є чашок. Кожен з присутніх по черзі вибирає чашку з заплющеними очима.

Цибуля – до сліз, хліб – до достатку, каблучка – до весілля, вода – на вас чекає вагітність, сіль – будьте уважні, оскільки незабаром на вас можуть чекати неприємності. Якщо дісталася чашка з цукром, незабаром вас чекають веселощі. Гроші — станете багатим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому не можна битися віником та як він віщує майбутнє ‒ прикмети й повір'я

Ворожіння на сірниках

На тарілку з водою клали два сірники: один – це хлопець, в ідеалі той, якому дівчина симпатизує; другий – символ самої дівчини. Потім потрібно подути на ці сірники: якщо від дівочого дихання вони зійдуться, то це ознака того, що хлопець стане нареченим.

Ворожіння на перехресті

Дівчата виходять опівночі на перехрестя, кожна окреслює коло, стає у нього і починає прислухатися до звуків вулиці – якщо чує радісні крики, сміх, пісні – скоро вийде заміж. А ось якщо дівчина почує чиюсь сварку, плач або голосіння – не буде у неї весілля в цьому році.

Ворожіння по коту

Якщо вдома є кіт, він допоможе дізнатися, чи збудеться бажання. Загадайте бажання і покличте кота. Уважно дивіться, якою лапою кішка ступить через поріг. Якщо правою – бажання збудеться.

Ворожіння на спаленому папері

У ніч на Андрія в темній кімнаті за допомогою свічки палять листки паперу і вгадують своє майбутнє за тінями на стіні.

Що не можна робити перед ворожінням

Перед ворожінням не можна їсти нічого м'ясного – тільки хліб і воду. Ворожать тільки дівчата або жінки. До і після ворожіння потрібно мовчати, доки не настане ранок.

Що потрібно робити в Андріїв день

Апостола Андрія вважають покровителем моряків та рибалок. У сім'ях, де є представники цих професій, йому моляться за захист.

У свято треба сходити до церкви. Тим, чия робота пов'язана з ризиком для життя, краще також причаститися.

Православні віруючі в Андріїв день ходять до церкви, ставлять свічки за здоров'я і моляться святому про зцілення від хвороб, а також про допомогу у справах. Незаміжні дівчата гадають і, хоч християнська релігія це забороняє, традиція у народі закріпилася міцно.

Січень 2023 року в Україні буде без звичних додаткових вихідних на свята.

Причина у воєнному стані, що скасовує їх.

До 24 лютого цього року в Україні діяла стаття 73 Кодексу законів про працю. Відповідно до неї, наступний понеділок за святковим днем, який припадає на суботу чи неділю, має бути теж вихідним. Однак цей норматив скасували через повномасштабну війну.

Зараз ви читаєте новину «День Андрія: традиції та прикмети свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути