Ексклюзиви
вівторок, 19 жовтня 2010 15:23

Дельфінам нададуть статус громадян України?

Дельфінам нададуть статус громадян України?
Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко написав відкритий лист на ім'я президента Віктора Януковича із проханням захистити дельфінів, і надати їм статус громадян України.

"Прошу Вас розглянути питання про надання українським дельфінам, за аналогією з людьми, статусу громадян України, з наданням їм прав на життя, свободу та захист від незаконного страждання з вини людини", - зазначив еколог.

Учені, які займаються дельфінами, після багатьох досліджень, констатували, що цих морських ссавців можна вважати найрозумнішими істотами на Землі після людини.

Як з'ясувалося, розмір мозку дельфінів у співвідношенні з розміром їхнього тіла набагато більший, ніж, наприклад, у шимпанзе, а їхня поведінка вказує на високий ступінь розумового розвитку. Зграї дельфінів мають складну соціальну структуру і складаються з індивідуумів, які співпрацюють одне з одним з метою вирішення складних проблем, добування їжі і т.д.

До того ж, дельфіни, немов по ланцюжку, передають один одному нові риси поведінки й набуті навички. Також дельфіни впізнають себе в дзеркалі й навчаються елементарній мові, заснованій на символах.

Мозок дельфінів має велику кількість звивин, аналогічних до звивин людського мозку, що свідчить про наявність інтелекту. На думку вчених, все це дає можливість розглядати їх як "нелюдські" особини.

У листі сказано, що потрібно ввести суворі заборони на їх використання для розваги, заборонивши утримання дельфінів у комерційних дельфінаріях. Особливо це стосується двох десятків українських комерційних дельфінаріїв, які розташовані у Криму, Одесі, Донецьку, Харкові, Львові й Києві.

Еколог зазначає, що за даними перевірки Державної екологічної інспекції Мінприроди України, практично у всіх дельфінаріях тварин утримують із грубим порушенням вимог Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження", також на багатьох дельфінів немає дозвільних документів.

"На мій погляд, настав час кардинально вирішити питання про захист дельфінів, продемонструвавши усьому світу предмет для наслідування", - зазначив у своєму листі Борейко.

На думку еколога, громадянські права дельфінів необхідно закріпити в Конституції України, внісши до неї та інших законів України відповідні зміни.

Такі зміни не завдадуть Україні ніяких економічних витрат, тому що дельфіни занесені до Червоної книги України й економічно не використовуються, додав еколог.

Раніше група фахівців у галузі охорони навколишнього середовища, філософії, права і етики на конференції, організованій Товариством охорони китів та дельфінів у Гельсінському університеті (Фінляндія) заявила, що кити і дельфіни повинні отримати "людські права" на життя і свободу через свій інтелект.

ТСН

Зараз ви читаєте новину «Дельфінам нададуть статус громадян України?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути