субота, 11 лютого 2017 22:22

Де можуть заснувати нове "Грибовицьке звалище"

Де можуть заснувати нове "Грибовицьке звалище"
Леся Межва

Львівщина очікує висновку експертної комісії про місце під чергове сміттєзвалище. 27 січня прем'єр-міністр Володимир Гройсман приїхав до Львова і вказав, на ділянку у Яворівському районі. На території колишнього видобувного підприємства "Сірка" зараз поле.

"Не проведено жодних громадських слухань, не спитали громади. Просто приїхав прем'єр і поставив нас до відома, що тут має бути сміттєзвалище. Хіба таку децентралізацію ми очікуємо?" – заявляє активіст із Яворівщини Юрій Кенцало,

Показує ділянку на 13 га, яку готують під черговий полігон відходів для Львова і в подальшому, можливо, під будівництво сміттєпереробного заводу. Тут лишилися невеликі пагорби із брилами підземних порід, вони жовтуватого кольору – із сіркою. Кілька розвалених будівель.

"Дивіться, - показує, - просто звідси видно найближчі села. Новий Яр – за 400 метрів, селище Шкло – за 700. А найбезглуздіше те, що санаторій "Шкло" буквально ось, рукою подати. Там є свердловини цілющої води. Можете собі уявити, яка це буде вода, якщо зі сміття підуть стоки . Ну і до самого Новояворівська – кілометрів 5".

Санаторій "Шкло" у радянський час був військовим, тут лікувалися навіть офіцери із Чорноморського флоту.

"Тобто тут планують зробити чергові "Грибовичі", - говорить далі Юрій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Львівське сміття хочуть возити у Канів

За 2 км - невелике озеро без назви, яке збирає стічні води. На ньому є дамба, що перекачує їх у великий Яворівський кар'єр, найглибше озеро в Україні. Після закриття "Сірки" тут розводять рибу.

"Стічні води зі сміття потраплятимуть у озеро поки збудують завод. Чуєте постріли? Ось там на горизонті, а це кілометрів за 4, починається військовий полігон, найбільший у Європі, - показує далі. - Чи не досить лиха на один район?", - резюмував Кенцало.

У районі є також Яворівський Національний парк і ще один санаторій - "Немирів".

"Давайте забудемо про полігони, треба думати глобальніше: не нагромаджувати сміття, а переробляти. Потрібно було зробити громадські слухання, бо нічого без згоди громади не робиться. Запросити науковців, щоб дали фахову оцінку ділянки, - каже член екологічної комісії у справах Грибовицького звалища Ігор Муравський. - У Європі заводи стоять у центрі міста і всі згодні. Але він має діяти відповідно до усіх екологічних та будівельних норм, працювати за сучасними технологіями. Тоді у будь-якому населеному пункті згодяться, бо це інвестиції в бюджет місцевої громади, покращення інфраструктури і нові робочі місця".

Висновки експертної групи мають озвучити 13 лютого.

Гройсман тицьнув Садового носом у львівське сміття

Зараз ви читаєте новину «Де можуть заснувати нове "Грибовицьке звалище"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути