Ексклюзиви
четвер, 31 липня 2008 08:59

Де і як завтра українці побачать сонячне затемнення

В п"ятницю з 12:00 до 14:00 українці зможуть спостерігати за частковим сонячним затемненням. На жаль, повне сонячне затемнення побачити не вийде. Як розповів співробітник Науково-дослідного інституту астрономії Харківського Нацуніверситету Геннадій Марченко, найгірше затемнення буде видне на заході (Місяць закриє до 35% Сонця), а краще всього на північному сході (Місяць закриє половину Сонця). Подивитися на затемнення можна буде через закопчене скло, плівку від розламаної дискетки або проявленої, засвіченої плівки від фотоапарата. "Головне - не пробувати подивитися без захисту - очі випалить за секунду, вони довго хворітимуть і сльозитимуться", - попереджає Марченко.

Як з"ясували ЗМІ, багато українських Vip планують спостерігати за затемненням. Наприклад, глава Фонду держмайна Валентина Семенюк призналася, що цього дня вона поїде до дітей, щоб насолодитися затемненням всією сім"єю. "Дивитися на сонечко я буду просто через темні окуляри. Така подія відбувається дуже рідко, щоб її пропустити", - говорить вона.

Олімпійська чемпіонка Лілія Подкопаєва і її чоловік Тимофій збираються спостерігати за сонячним затемненням з Криму. Про це розповів сам Тимофій: "Якраз в цей час діти спатимуть. Отже ми з величезним задоволенням подивимося на затемнення. У нас є друг, який займається виробництвом окулярів, він повинен приїхати до нас і привезти спеціальні".

Ані Лорак розповіла, що дивитиметься на сонце через плівочку від дискети, яку вже поклала в сумочку.

Почнеться сонячне затемнення в Канаді вранці і закінчиться на заході в Китаї. Більше всього повезло росіянам, оскільки абсолютно повне затемнення спостерігатиметься в Росії, біля міста Надим (Сибір) і тривати майже дві з половиною хвилини (саме тому його називають "Російським затемненням"). Останній раз повне сонячне затемнення в Україні було в 2006 році, а наступного часткового затемнення доведеться чекати в березні 2015 року. Повне ж українці не зможуть подивитися ще декілька десятиліть, повідомляє Сегодня.

Зараз ви читаєте новину «Де і як завтра українці побачать сонячне затемнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути