середа, 13 травня 2020 19:23

ДБР почало розслідування масштабного витоку персональних даних українців

ДБР почало розслідування масштабного витоку персональних даних українців
До зливу даних може бути причетне МВС і ДМС. Фото: Reuters

Слідчі ДБР розпочали розслідування витоку персональних даних мільйонів українців, до якого можуть бути причетні посадовці МВС і міграційної служби.

Досудове розслідування розпочали за фактами перевищення влади або службових повноважень працівниками правоохоронних органів, що спричинило тяжкі наслідки. Також йдеться про несанкціонований збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп'ютерах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації, що заподіяло істотну шкоду, вчинену за попередньою змовою групою осіб. Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Персональні дані українців було поширено на анонімному телеграм-каналі. Попередній аналіз показав, що йдеться про компіляцію з інформаційних баз різних державних відомств і недержавних організацій за попередні роки. Про це повідомляється на Єдиному порталі органів системи МВС України у вівторок, 12 травня.

Роботу ресурсу, який протиправно розповсюджував персональні дані громадян, припинили. Нацполіція розпочала кримінальне провадження за фактом витоку інформації про персональні дані громадян.

Водночас правоохоронці наголошують, що оприлюднені дані не стосуються початку роботи державного мобільного застосунку "Дія".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінцифри заперечує витік персональних даних із застосунку "Дія"

Як зазначається, анонімний Телеграм-канал UA Baza раніше повідомив, що його база поповнилася мільйонами водійських посвідчень українців. Користувачі соцмереж почали перевіряти цю інформацію й забили на сполох.

На Facebook-сторінці мобільного додатку "Дія" заперечують, що злив даних з 26 мільйонів водійських посвідчень міг відбутися через цей додаток. Там стверджують, що "Дія" не має бази даних.

Додаток "Дія" може стати новою цифровою ерою в системі української бюрократії. Проста програма на мобільному телефоні стає сервісом, яким користуватимуться більшість українців, які хочуть отримати державні послуги, але не бажають мати справи з ''живими чиновниками''.

З 22 квітня в додатку з'явилися цифрові паспорти, які мають такі ж можливості, як паперові. Ще раніше у програму завели водійські права, які можна показувати патрульним.

Зараз ви читаєте новину «ДБР почало розслідування масштабного витоку персональних даних українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути