субота, 29 травня 2021 04:37

Данілов назвав терактом збиття українського літака над Тегераном

Данілов назвав терактом збиття українського літака над Тегераном
Збиття літака МАУ визнали терактом. Фото: dw.com

Українська сторона вважає, що збиття українського літака над Тегераном російською ракетою ТОР-М1 є терористичним актом.

"8 січня 2020 року російська ракета ТОР-М1 збила український літак в небі над Тегераном. Ми вже в той же день відправили нашу експедицію, ми в той день залучили всі наші служби, які відпрацьовували на відмінно це питання, і ми перші у світі заявили, - коли президент США робив заяву, що це технічна поломка літака, коли керівництво Канади казало, коли весь Євросоюз казав, що це щось там сталось з українським літаком, - ми були впевнені, що це була російська ракета ТОР-М1. І ми на наступний день зробили офіційну заяву. Ми були впевнені саме тому, що російські спецслужби, російські фахівці, російська розвідка не давала нам можливості працювати у них під носом, а саме – в Тегерані", - розповів Секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іран умисно приховував причину катастрофи літака МАУ - NYT

Він також зазначив, що Україна підтримує Канаду в її висновках про терористичну атаку на літак української авіакомпанії МАУ над Тегераном.

"Ми схиляємось до думки, - рішення яке прийняв канадський суд, - що це був терористичний акт стосовно українського літака", - заявив Данілов.

17 березня Іран оприлюднив остаточний звіт щодо катастрофи українського пасажирського літака у січні 2020 року. У документі зазначається, що причиною рішення збити літак була помилка оператора протиповітряної оборони, який визначив літак як "ворожий об'єкт".

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав звіт Ірану спробою приховати справжні причини авіакатастрофи,.

Літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", що виконував рейс PS-752 за маршрутом Тегеран-Київ, зазнав катастрофи в Ірані 8 січня 2020 року. На борту перебували громадяни шести країн: Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Всі 176 людей, які були в літаку, загинули, серед них 11 українців.

Іранська влада після кількох днів заперечень визнала, що літак був збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

Зараз ви читаєте новину «Данілов назвав терактом збиття українського літака над Тегераном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути