середа, 03 червня 2009 11:38

ЦРУ хотіло збити літак з Чавесом

ЦРУ хотіло збити літак з Чавесом
Президент Венесуели Уго Чавес звинуватив ЦРУ в підготовці замаху на себе.

За словами Чавеса, через загрозу замаху йому довелося відмінити візит на інавгурацію нового президента Сальвадору: венесуельські спецслужби мають в своєму розпорядженні надійну інформацію про те, що літак, в якому повинен був летіти Чавес, планували збити ракетою.

За версією президента, американські спецслужби складали план вбивства в співпраці з венесуельцем Луісом Посадою Каррілесом, який народився на Кубі, борцем з режимом Фіделя Кастро. Карілеса, колишнього співробітника ЦРУ, вважають відповідальними за здійснення ряду терактів, зокрема - за вибух на кубинському літаку в 1976 році, при якому загинули 73 людини.

У США його затримали за незаконне перебування в країні, проте в 2007 році випустили під заставу. 81-річного Каррілеса відмовилися екстрадувати до Венесуели через те, що там до нього можуть застосувати тортури. У своєму виступі Чавес знову зажадав від США видати Венесуелі Каррілеса.

Раніше Чавес неодноразово звинувачував США в намірі убити або повалити його, проте подібні твердження прозвучали вперше з моменту зустрічі президента венесуельського лідера з Бараком Обамою, яка відбулася в квітні в Тринідад і Тобаго. Чавес заявив, що не звинувачує президента США: на його думку, у Обами добрі наміри, проте за ним стоїть ціла імперія на чолі з ЦРУ.

Попередній раз про розкриття змови проти венесуельського президента, підготовленого відставними військовими і опозиціонерами за участю американських спецслужб, було оголошено у вересні 2008 року. За підозрою в організації замаху і державного перевороту були заарештовані дві людини, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «ЦРУ хотіло збити літак з Чавесом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути