Ексклюзиви
середа, 13 серпня 2008 20:05

Чотири президенти запропонували свій план врегулювання в Грузії

Чотири президенти запропонували свій план врегулювання в Грузії
Розділи країн балтії і Польщі, що знаходяться в Тбілісі, запропонували власний план мирного врегулювання в Грузії, повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на литовське новинне агентство BNS.

Президенти Литви - Валдас Адамкус, Естонії - Тоомас Хендрік Ілвес, Польщі - Лех Качинський, а також прем"єр-міністр Латвії Іварс Годманіс підписали в середу декларацію, що містить шість положень.

Перший пункт декларації містить заклик до негайного припинення вогню. У другому пункті повідомляється, що автори декларації "цілком виступають за територіальну цілісність Грузії в межах її кордонів, визнаних в міжнародному масштабі". У третьому пункті мовиться, що з території Грузії повинна бути виведена російська армія і створені "міжнародні сили по підтримці миру під наглядом Євросоюзу". Четверта пропозиція - надання Грузії плану дій з членства в НАТО. У п"ятому пункті мовиться, що необхідно терміново відкрити дороги для доставки гуманітарній допомоги цивільному населенню Грузії. Шосте положення декларації звучить так: "У документах, представлених в минулу добу в Москві і Тбілісі, немає основного моменту - пошани до територіальної цілісності Грузії".

У остаточному плані врегулювання ситуації в зоні грузино-осетинского конфлікту, який був запропонований головним посередником на переговорах президентом Франції Ніколя Саркозі і узгоджений з Дмитром Медведєвим і Михайлом Саакашвілі, також міститься шість пунктів. Ці принципи обговорюватимуться 19 серпня в Брюсселі міністрами закордонних справ Євросоюзу. Замість "територіальної цілісності Грузії" в узгодженому "плані Саркозі" мова йде про надання міжнародних гарантій стабільності і безпеки Абхазії і Південної Осетії. Крім того, план не передбачає обговорення теми вступу Грузії в НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Чотири президенти запропонували свій план врегулювання в Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути