субота, 06 липня 2024 05:50

Чому сьогодні важливо пройтись босоніж по росі: традиції та прикмети дня

Чому сьогодні важливо пройтись босоніж по росі: традиції та прикмети дня
Якщо 6 липня дощ пішов - осінь теж буде дощовою Фото: pinterest

6 липня віряни згадують преподобного Сисоя Великого, відлюдника і наслідувача Антонія Великого, а також преподобного Сисоя, схимника Києво-Печерського.

Сисой Великий народився в V столітті, в Єгипті. Він жив у Єгипетській пустелі, в печері, в якій до цього жив Антоній Великий, вів благочестиве життя в молитвах і пості. Про нього згадують, як про дивовижну людину - милостиву і доброзичливу, але водночас дуже сувору і вимогливу до себе. Сисой вірив у милосердя Бога і своїх учнів смирення, вважав, що щире покаяння людини Господь приймає протягом трьох днів.

Відомо, що Сисой мав дар чудотворення і міг зцілювати хворих, а одного разу навіть воскресив людину. За одним із переказів чоловік вирушив із сином у дорогу, але в дорозі хлопчикові стало зле, він упав і помер. Батько, знаючи, що недалеко живе чернець, здатний на чудеса, взяв сина на руки й поніс до відлюдника - зайшов до печери і, не маючи сил сказати що-небудь, поклав сина біля ніг святого, а потім вийшов. Сисой нічого не підозрював і просто сказав хлопчикові: "Піднімайся". Той встав і пішов до батька. Його радості та вдячності не було меж, але Сисой попросив нікому не розповідати про це. Таємницю цю дізналися тільки після смерті ченця-відлюдника.

Прикмети

місяць яскраво-білого кольору - буде похолодання;

листя на деревах пожовкло - до ранньої осені та зими;

дощ пішов - осінь теж буде дощовою.

У народному календарі 6 липня - свято Сисоєв день. Помічено, що в цей час зазвичай випадають сильні роси, а прикмети кажуть, що, якщо зранку пройтися босоніж по росі, то можна зміцнити здоров'я і позбутися хвороб.

Що не можна робити, а що дозволено

Сьогодні, як і в інші дні, церква не схвалює лайки та сварок, злоби, наклепу, жадібності, зневіри. Не можна відмовляти в допомозі тому, хто просить про неї.

Народні прикмети не радять поспішати - можна в поспіху накоїти непотрібного, а також робити домашні заготівлі - вийдуть невдалі й доведеться викинути.

Не слід працювати жінкам - є ризик нашкодити собі, тому всю важку роботу цього дня беруть на себе чоловіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Собор архангела Гавриїла: нова дата свята та що треба пам'ятати про цей день

До Сисоя Великого звертаються з молитвами про допомогу в справах і гарний урожай - святого вважають покровителем хліборобів.

За народними звичаями в цей час зазвичай готують льохи і комори під новий урожай, збирають або закінчують збирати смородину і йошту.

25 липня українці за новим церковним календарем відзначають Успіння праведної Анни. Торік це свято вшановували 7 серпня.

Свято приурочене матері Діви Марії, праведній Анні, яка здавна вважалася покровителькою жінок, особливо матерів. Цього дня їй моляться, просячи про заступництво, допомогу у вагітності, легких родів та зцілення від безпліддя.

Зараз ви читаєте новину «Чому сьогодні важливо пройтись босоніж по росі: традиції та прикмети дня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути