четвер, 21 липня 2022 16:02

Спецтема: Війна Росії проти України

Чому Путін не використає ядерну зброю – Ставрідіс навів аргументи

Чому Путін не використає ядерну зброю – Ставрідіс навів аргументи
Колишній командувач силами НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс вважає, що Росія скоріше використає хімічну зброю, а не атомну. Фото: eastnews.ua

Малоймовірно, що президент Росії Володимир Путін застосує ядерну зброю.

Скоріше він використає хімічну, пише колишній командувач сил НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс у колонці для Bloomberg.

Може скластися думка, що Путіна не хвилює міжнародна думка. Але використання ядерної зброї матиме великі наслідки, вважає Ставрідіс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ОП прокоментували ядерну загрозу з Росії

"Він розуміє, що з економічної та дипломатичної точки зору він повинен утримувати Китай на своєму боці, а також зберегти економічні важелі впливу на країни Латинської Америки, Африки на південь від Сахари та Південної Азії", – зазначив він.

Також використання ядерної зброї сильно ускладнить контроль над ескалацією. Путін "любить своє життя і любить свою країну", пише Ставрідіс. Тому малоймовірно, що він ризикне всім, аби захопити Україну.

"У разі застосування ядерної зброї, західні ядерні держави увійдуть у підвищену готовність, і ймовірність прорахунку, що веде до глобального обміну ударами, зростає", – зазначив колишній командувач силами НАТО в Європі.

Також Путін міг би вдарити ядерною зброєю по якійсь цілі у Києві, Одесі чи у Львові. Але російський президент усе ще вірить, що зможе захопити ці міста. Тому він задіє інші ресурси, зосередивши наступальну міць на конкретній меті.

Ставрідіс попереджає, що є високий ризик застосування Росією хімічної зброї.

"Заходу буде важче остаточно приписати застосування хімзброї Путіну - її походження більш неоднозначне, а він уже заклав дезінформаційну основу у вигляді "американо-українських хіміко-біологічних програм", – піше він.

У Сполучених Штатах Америки не думають, що Росія готова застосувати ядерну зброю, про це заявив президент США Джо Байден.

Наприкінці червня президент РФ Володимир Путін заявив, що Білорусі передадуть ракетні комплекси "Іскандер М" і що ці ракети можуть мати ядерні боєголовки.

Зараз ви читаєте новину «Чому Путін не використає ядерну зброю – Ставрідіс навів аргументи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути