Ексклюзиви
понеділок, 17 березня 2008 18:01

Чоловічі журнали породили нове захворювання

Чоловічі журнали породили нове захворювання

Пропагована в чоловічих журналах культура маскулінності породила нове захворювання: athletica nervosa, або хворобливе захоплення фізичними вправами.

Нове дослідження показує, що читання журналів, на обкладинках яких красуються жіночі тіла, покликані позбавити читачів від політкоректності, може призвести до виникнення хворої одержимості своїм власним тілом.

Деякі читачі впадають в таку заклопотаність своїм зовнішнім виглядом, що починають робити все більше і більше вправ, проводячи години на бігових доріжках, в басейні або в тренажерному залі. Вже відомі прецеденти, коли athletica nervosa захворювали молоді жінки, але вперше англійські дослідники пов"язали цей феномен з чоловіками.

Девід Гайлс, психолог з Університету Вінчестера і один із співавторів роботи, говорить: "Ми виявили, що чим більше чоловік читає такі журнали, тим більшою є вірогідність, що він стурбований своїм зовнішнім виглядом". Під час дослідження Гайлс і його колега Джесіка Клоуз обстежували і проінтерв"ювали 161 чоловіка у віці від 18 до 36 років, щоб з"ясувати, як давно і скільки чоловічих журналів вони читають. Також були враховані особливості харчування, звичний набір вправ і ставлення до власної зовнішності.

"Чоловіки, які більше за інших читають чоловічі журнали, переймають культивований в них стандарт зовнішнього вигляду, - говорить Гайлс. - моделі, які знімаються для цих журналів, неймовірно привабливі, і перегляд цих фотографій може змусити читачів почати турбуватися з приводу свого зовнішнього вигляду".

Автори недавніх статей з чоловічих журналів грають на властивих сильній половині людства страхах: у одній з них зазначається, що "правильний" тренувальний костюм може зробити чоловіка сексуальнішим, а в іншій стверджується, що відмінний зовнішній вигляд - це єдиний спосіб обзавестися гарною подружкою.

33-річний Девід Кларк, власник піар-агентства, в Боро (Центральний Лондон) буває в тренажерному залі п"ять разів на тиждень. Він говорить: "Коли я почав тренуватися, я звертав увагу на зовнішній вигляд інших людей, хоча там йшлось, радше, про такі модні журнали, як GQ, Arena і Esquire, ніж про Men"s Health".

Інше дослідження, проведене два роки тому в Університеті Іллінойсу, показало, що під впливом журналів про комп"ютерні ігри навіть восьмилітні хлопчики намагалися накачати собі м"язи.

Науковці - Крістен Харрісон і Бредлі Бонд - говорять: "Читання журналів про відеоігри визначало значне зростання прагнення наростити мускулатуру. Дослідження такої друкарської продукції показало, що серед підлітків прагнення до більш м"язистої зовнішності пов"язане із захопленням журналами про здоров"я і фітнес".

Самотні чоловіки більш схильні до цих дій. Гайлс говорить: "Під вплив підпадали всі чоловіки, які читали ці журнали, але самотні чоловіки піддавались значно сильнішому впливу, ніж ті, які знаходилися у стабільних стосунках. Можливо, річ у тому, що якщо у чоловіка є постійний партнер, він стає менш стурбований своїм зовнішнім виглядом або у нього просто залишається менше часу на походи в спортзал".

Кларк підтвердив цю тезу, зазначивши: "Я неодружений, і багато моїх друзів, у яких немає пари, тренуються інтенсивніше, ніж ті, у яких вона є".

"Уявлення про те, як потрібно виглядати, люди черпають із ЗМІ, і кількість чоловічих і жіночих образів продовжує збільшуватись, - говорить Гайлс. - Від цього ніхто не застрахований".

Недавнє дослідження науковців з Університету Флориди показало, що уявлення молодих людей про ідеальне тіло за останніх 20 років змінилися. Тепер ідеал став значно більш м"язистим.

Автор дослідження Магдала Пейксото Лабре говорить: "Підлітки все частіше відчувають незадоволеність своїм тілом, починають неправильно харчуватися і приймати стероїди анаболізму, а також не оминають харчові добавки, щоб упоратися зі своєю вагою і набрати м"язову масу. Це може призвести до серйозних і довготривалих проблем зі здоров"ям", повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Чоловічі журнали породили нове захворювання ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути