пʼятниця, 01 квітня 2022 12:09

Спецтема: Війна Росії проти України

Цього року треба забути про березовий сік, гриби, чорницю - сапери про заміновані території
5

Майже 300 снарядів із початку бойових дій у Чернігові вилучили та вивезли сапери.

Сапери показали як розміновують території і порадили забути цього року про гриби
Фото: suspilne
Сапери показали як розміновують території і порадили забути цього року про гриби
Сапери показали як розміновують території і порадили забути цього року про гриби
Сапери показали як розміновують території і порадили забути цього року про гриби
Сапери показали як розміновують території і порадили забути цього року про гриби

"Сапери Державної служби з надзвичайних ситуацій працюють 24/7, перебувають у повній бойовій готовності виїжджати на виклики із самого ранку й до пізнього вечора", - розповів начальник групи піротехнічних робіт і підводного розмінування ГУ ДСНС в області Михайло Ільєв, передає Суспільне.

Усі розуміють, прилітає в будівлі - потрібно працювати руками, ломом, бензорізом, ручними лебідками. Якщо застрягає в цегляній стіні - легше витягнути, якщо в бетонній, то важче. Якщо приватний сектор - можна під'їхати важкою технікою й за допомогою маніпулятора його висмикнути. Також бувають випадки, коли спецтехніку застосовуємо - трактори на базі JCB, в яких є екскаваторне обладнання, доводиться й копати по півтора метри вручну, і з асфальтної дороги витягувати".

Серед боєприпасів трапляються й касетні елементи. З ними, каже піротехнік, працювати важко через специфічність: після детонації касетної бомби на певній висоті боєприпаси розкидаються хаотично, і якщо вони не спрацювали після удару об поверхню - впали не під тим кутом - за деякий час мають спрацювати на самоліквідацію. Тому небезпечні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Сумщині російські військові замінували цвинтар і дороги. Є жертви

"Небезпечно й у лісах та полях. У польових масивах можуть бути протитанкові міни, в лісопосадках - протипіхотні міни, розтяжки, фугаси різних типів", - наголосив сапер.

"Я раджу людям цього року взагалі забути, що таке березовий сік, гриби, чорниця. І поменше виходити в лісопосадки й польові масиви. Те саме стосується пляжів, берегів річок", - сказав Ільєв.

Найперше, що розміновуватимуть - місто Чернігів. Окраїни, всі під'їзди й автомобільні шляхи перевірятимуть, щоб можна було доправляти людям гуманітарну допомогу й могли їздити швидкі, пожежні машини, нацполіція, нацгвардія. Далі піротехніки перевірятимуть усі автомобільні, залізничні та пішохідні мости, щоб люди могли переправлятися через річки. І лише після цього - території, де велися найзапекліші бої.

"Різні ситуації можуть бути. Відходячи, окупанти залишають нам "сюрпризи", які спрацюють під час відкривання дверей, підвалів. Колодязі також мінують. Люди прийдуть по воду, відкриють колодязь, а там - розтяжка. Хтось може постраждати й загинути", - каже Михайло Ільєв.

Ворог мінує українські населенні пункти, коли відступає з позицій. Також вже зафіксовані випадки мінування тіл загиблих людей.

Зараз ви читаєте новину «Цього року треба забути про березовий сік, гриби, чорницю - сапери про заміновані території». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути