Ексклюзиви
середа, 01 січня 2020 17:41

Цирки перестануть експлуатувати тварин

Цирки перестануть експлуатувати тварин
Заборонять використовувати тварин в цирках. Фото: "УНІАН".

Державні цирки України припинять використовувати тварин у своїх виставах.

"Залишиться в минулому ганебне для України явище використання тварин в цирку. Всі державні цирки протягом року припинять використовувати тварин в циркових виставах",- повідомив міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський в Facebook.

Урядрвець наголосив, що нині Кабмін розробляє стратегію з реабілітації тварин, які раніше експлуатувалися в цирках. Усіх тварин без винятку передадуть реабілітаційним центрам.

В Україні з приватними цирками-шапіто діє розгалужена мережа державних цирків, що підпорядковані міністерству культури. Сім стаціонарних працюють у Києві, Одесі, Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Кривому Розі та Львові. Ще п'ять залишилися функціонувати на окупованих територіях, передає видання "Шо Там".

Є й державні пересувні колективи, які гастролюють країною. Жодна з установ, не може забезпечити чотирилапим артистам гідн умови утримання.

За словами активістів, особливо критичною є ситуація в приватних пересувних цирках, які часто тримають тварин в екстремальних умовах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Собака-поводир святкує забитий м'яч гавкотом, а пропущений – скавчанням

Транспортувати диких тварин в Україні офіційно заборонили ще 2017-го. Однак всупереч закону, приватні цирки досі з ними гастролюють.

Представники цирків без захвату реагують на перспективу заборони тварин на арені. Говорять про можливість занепаду українського цирку. Державні пересувні колективи, які повністю відмовилися від диких тварин, зазначають, що відчули зменшення кількості відвідувачів.

Натомість досвід західних країн свідчить, що цирк може бути цілком успішним і без тварин. Часткова або повна заборона на їх використання запроваджена вже в 27 європейських країнах.

Німецький цирк Roncalli, замінив їх голограмами. Команда з 15 програмістів та техніків упродовж двох років розробляли технічні можливості для того, щоб на манежі постали тривимірні голограми тварин. На це пішло 300 тис євро.

Американка Кейтлін МакКоннелл відкрила клініку для білок у штаті Техас. На це її надихнула історія, яка сталась з нею у 2016 році. Тоді подруга Кейтлін принесла до неї поранену білку, яку знайшла на тротуарі.

Зараз ви читаєте новину «Цирки перестануть експлуатувати тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути