Ексклюзиви
середа, 07 листопада 2007 09:27

Ціни у Києві ростуть удвічі швидше, ніж в Україні

Ціни у Києві ростуть удвічі швидше, ніж в Україні
За дев"ять місяців 2007 року рівень інфляції в Києві досяг рекордного рівня – 13,5%. Це в 2-2,5 рази вище, ніж у цілому по країні, пише "Дело".

Почасти зростання інфляції в столиці пояснюється збільшенням зарплат. Однак у регіонах рівень інфляції і зарплат непорівнянний.

Так, Донецьк знаходиться на другому місці після Києва за середнім рівнем зарплат (1649 гривень/місяць), але рівень інфляції нижче середнього по Україні, відзначає видання.

В Одеській області рівень інфляції наближається до столичного (11,1%), а по зарплатах регіон на 10-му місці. У Черкаській і Вінницькій областях зарплати одні з найнижчих по країні, а області – лідери з інфляції.

Чиновники пояснюють різницю інфляції в регіонах "нахабністю" торговців.

"Якщо встановлений адміністрацією рівень надбавок складає 15%, то деякі торговці встановлювали надбавки до 45%", - поскаржилися виданню в Головному управлінні економіки Черкаської області.

"Якщо в Києві літр соняшникової олії можна купити за 9,9 гривні, у Криму – за 9,61, то в Миколаєві соняшникова олія коштує 8,68 гривні", - відзначили в Миколаївської ОДА.

За словами голови економічних програм Центру Разумкова Василя Юрчишина, на різницю в інфляції і вартість послуг у регіонах впливають готовність споживачів платити і можливість виробляти товар.

"Низький рівень зарплат у регіоні означає нижчу можливість збільшувати споживчі ціни в цьому регіоні", - констатував експерт.

Як пише видання, киянам набагато дорожче обходиться користування різними послугами, ніж, наприклад, одеситам і полтавчанам.

"Стрижка в звичайній київській перукарні обійдеться мінімум у 20 гривень. У Львові за цю послугу візьмуть від 10 гривень, від 12 гривень – в Івано-Франківську, Запорожжі, Кременчуці, від 15 гривень – у Донецьку", - говориться в статті.

Середня вартість вечері на одну персону, наприклад, у мережному ресторані "Дежавю" у Дніпропетровську складає 130 гривень, у Донецьку – 150-200 гривень, у Луганську – 125 гривень, а в Києві – 250 гривень, відстежило "Дело".

Один день проживання в середньому київському готелі, за інформацією видання, обійдеться в суму від 770 гривень. У Донецьку – від 390 гривень, у Харкові – від 240, у Севастополі від 245 (не сезон), у Львові – від 185.

Також у столиці дорожчі послуги таксі. Середня ціна за кілометр шляху в Києві складає 3 гривні, у Донецьку і Львові – 2 гривні, в Івано-Франківську – 1,80 гривні.

Зараз ви читаєте новину «Ціни у Києві ростуть удвічі швидше, ніж в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути