Ексклюзиви
субота, 27 липня 2024 07:34

Спецтема: Війна Росії проти України

Чи змінять F-16 ситуацію на полі бою - експерт пояснив

Чи змінять F-16 ситуацію на полі бою - експерт пояснив
Україна очікує на західні винищувачі F-16. Фото: pravda.com.ua

На тлі затягування з передачею Україні винищувачів F-16 почали з'являтися песимістичні заяви про те, що та кількість літаків, яку отримають українські військові ніяк не вплине на перебіг бойових дій.

Обіцяна перша партія F-16 складатиметься з шести винищувачів, а до кінця 2024 року Україна в кращому разі отримає 20 літаків. Про це у Telegram написав військовий оглядач Олександр Коваленко.

"І, на перший погляд, сказати, що в цих песимістичних заявах немає раціонального зерна, не можна. Здавалося б, які завдання може вирішити група з шести літаків або навіть 20? Але, з іншого боку, чомусь, коли я чую про "F-16 не зроблять погоди..." я починаю відчувати стійке дежавю", - зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни розносять фейк про F-16

Він нагадав, що коли Україна отримала першу партію з чотирьох одиниць РСЗВ HIMARS у червні 2022 року, так само звучало, а "що вони зроблять для сотень кілометрів фронту?".

"HIMARS вирішили завдання тактичного або навіть оперативно-тактичного характеру? Точкове застосування їхньої обмеженої кількості на правому березі Херсонської області призвело до того, що російські окупанти там опинилися в ізоляції. Фактично, за чотири місяці були сформовані умови для витискання російських окупаційних військ з правого берега і не без допомоги кількох одиниць М142 HIMARS, які теж, не повинні були "зробити погоду", - зазначив Коваленко.

За його словами, F-16 мають найширшу номенклатуру ракетного озброєння, яке може бути використане для виконання різноманітних завдань.

"Я більш ніж упевнений, що застосування F-16 буде схожим із застосуванням М142 HIMARS, точковим і ювелірним, спрямованим на виконання певного спектра завдань, де кількість не так важлива, як якість. Тому, абсолютно не поділяю песимістичних висловлювань щодо початкової малої кількості F-16 і їхньої безглуздості. М142 HIMARS яскравий приклад саме правильного застосування потрібного інструментарію", - наголосив Коваленко.

Літаків F-16, які Україна невдовзі отримає від Заходу, буде недостатньо, щоб боротися на рівних з російською авіацією, заявив президент Володимир Зеленський. За його словами, Україна отримає деяку кількість літаків влітку та до кінця року.

За даними західних ЗМІ, цього літа Україна отримає на озброєння ескадрилью F-16, від 15 до 24 літаків.

Зараз ви читаєте новину «Чи змінять F-16 ситуацію на полі бою - експерт пояснив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути