четвер, 10 січня 2019 13:29

Чи скасують вінчання і хрещення в УПЦ МП

Чи скасують вінчання і хрещення в УПЦ МП
Таїнства, здійснені в УПЦ МП, залишаються дійсними в Православній церкві України Фото: Уніан

Усі нові таїнства відтепер проводитимуть у лише відродженій Православній церкві України

В Україні ширяться чутки про неканонічність таїнств, звершених у церквах Московського патріархату, розповідає "Сніданок з 1+1".

У соцмережах жартують про відродження Православної церкви України. Мовляв, усі таїнства, зокрема хрещення та вінчання, що здійснили у храмах Московського патріархату, відтепер недійсні. У самій ПЦУ запевняють: визнають святість усіх церков. І просять: у жодному разі не перехрещувати дитину та не перевінчуватися.

"Хоча були випадки, коли дитину хрестили у Київському патріархаті, а у Московському патріархаті казали: це таїнство є недійсним, давайте перехрещувати. І це неправильна позиція. І це саме є гріховно, коли перехрещували", - розповідає клірик трапезного храму Софії Київської Іван Сидор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві до томосу вишикувалася кількатисячна черга

За його словами, чутки про необхідність перехрещення чи перевінчання поширюють із Росії. Ті, хто незацікавлений у незалежності української церкви. "Я можу порівняти також із тими заявами, що от зараз будуть переходити парафії, буде пролиття крові, будуть примушувати людей силою. Ледь не під дулами автоматів. Це говорять ті люди, які відстоюють інтереси російської церкви. Для нас краще, щоб перехід був вільний і мирний", - запевняє священик.

6 січня в турецькому Стамбулі відбулася церемонія передачі томосу митрополиту Київському і всієї України Епіфанію. Cвяткова літургія пройшла у храмі святого Георгія. Перед врученням Вселенський патріарх зачитав документ.

Офіційну делегацію очолив президент Петро Порошенко. Був із родиною і охороною. Прибули спікер Верховної Ради Андрій Парубій, міністри культури Євген Нищук, оборони Степан Полторак, віце-прем'єр Геннадій Зубко, екс-президент Віктор Ющенко.

Надзвичайних заходів безпеки не було. Біля входу до храму чергувала поліція. Близько дев'ятої ранку патріарх Варфоломій і митрополит Епіфаній розпочали спільну службу.

Зараз ви читаєте новину «Чи скасують вінчання і хрещення в УПЦ МП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути