Ексклюзиви
пʼятниця, 21 червня 2024 11:42

Чи можуть мобілізувати всіх поліцейських - Клименко пояснив

Чи можуть мобілізувати всіх поліцейських - Клименко пояснив
Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко розповів про мобілізацію поліцейських. Фото: mvs.gov.ua

Нині неможливо мобілізувати і відправити на фронт усіх поліцейських, до чого закликають у соцмережах.

Зокрема, частину правоохоронців неможливо мобілізувати, бо вони ще не досягли мобілізаційного віку - 25 років. Таких у Нацполіції нині 17 тисяч осіб. Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" розповів міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

"На сьогодні дійсно працівники правоохоронних органів заброньовані. Поліцейські виконують свої функції безпосередньо в областях, на території яких ведуться бойові дії - це 25 тисяч - Чернігівська, Сумська, Харківська, Донецька, Херсонська і так далі. Підрозділи, які безпосередньо беруть учать у бойових діях, нараховують на сьогодні більше 6 тисяч осіб поліцейських. Підрозділи, які додатково призвані до ДПСУ на охорону в тому чисті і північного кордону з Білоруссю - ще 5 тисяч осіб", - сказав Клименко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна веде переговори з ЄС щодо повернення військовозобов'язаних - голова МВС Клименко

За його словами, зараз також формуються бойові бригади, які підсилять Сили оборони в найближчий час.

"Близько 50% поліцейських Нацполіції на сьогодні будуть задіяні або безпосередньо у бойових діях, або в обслуговані території − евакуації, документування воєнних злочинів, несення служби - в наближених до зони бойових дій районах. Як нам цього вдалося досягти? Раніше поліцейський, який відпрацював добу, мав відпочити три доби. Сьогодні він відпочиває максимум одну добу. Тобто навантаження на поліцію виросло десь у 2,5 -3 рази і воно буде рости, бо в нас є виклики. У нас є виклики на кордоні, бо 25 тисяч прикордонників також знаходяться у зоні бойових дій і безпосередньо приймають участь у бойових діях і їх треба підсилювати", - зазначив міністр.

Коментуючи заяви у соцмережах, що поліцію треба мобілізувати, бо правоохоронці треновані і вже вміють поводитися зі зброєю, міністр сказав, що специфіка роботи поліцейських і військових різна.

"Поліцейський навчений застосовувати зброю і силу проти злочинця, але це не має нічого спільного з окопами, з інженерними спорудами, з діями в складі відділення, взводу чи роти. Стріляти з автомата по злочинцю чи спецназ, який захоплює злочинну організацію, наприклад, - це одне, це дія в місті, але це не те, що дія в полі, лісі і так далі", - сказав Клименко.

В Україні поки немає умов для оголошення демобілізації. Адже на фронті потрібні досвідчені військові, які вже воюють понад два роки, сказав міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Якщо демобілізувати тих, хто воює два роки, то є загроза обвалу фронту.

Зараз ви читаєте новину «Чи можуть мобілізувати всіх поліцейських - Клименко пояснив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути