Ексклюзиви
субота, 08 червня 2024 13:31

Чи ловитиме військова поліція ухилянтів - нардеп розвіяв чутки

Чи ловитиме військова поліція ухилянтів - нардеп розвіяв чутки
Нардеп Олександр Бакумов прокоментував законопроєкт про військову поліцію. Фото: instagram.com/oleksandr_bakumov

Військова поліція, законопроєкт про створення якої перебуває на розгляді у парламенті, не займатиметься виловом ухилянтів.

Повноваження цієї структури стосуватимуться тільки діючих військовослужбовців. Про це у коментарі hromadske сказав співавтор документа нардеп Олександр Бакумов.

За його словами, законопроєкт передбачає, що особовий склад військової поліції формуватиметься з чинних військовослужбовців ЗСУ. Кількість "військових поліцейських" не перевищуватиме 1,5% від загального складу ЗСУ.

Повноваження нової структури будуть обмежені винятково діючими військовослужбовцями ЗСУ та Державної спеціалізованої служби транспорту Міноборони.

Військові поліцейські не матимуть жодних повноважень щодо прикордонників і нацгвардійців, не кажучи вже про цивільних осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, у якій області України найбільше ухилянтів

"Те, що в інтернеті пишуть, ніби вони до квартир цивільних будуть заходити, - це повна маячня. Жодного відношення до військовозобов'язаних, тобто до чоловіків, які просто йдуть вулицею, вони не зможуть мати", - сказав Бакумов.

Натомість основним завданням військової поліції буде розшук дезертирів. Їх не варто плутати з "ухилянтами", які ще не встигли вступити на військову службу. А також військових, які самовільно залишили місце несення служби.

Нова структура також проводитиме перевірки та службові розслідування, виявлятиме військових, які вчинили злочини. Зокрема, військових поліцейських можуть залучати до виявлення кримінальних злочинів, скоєних солдатами на фронті.

Окрім того, законопроєкт передбачає право військової поліції патрулювати вулиці. Але знову-таки - щоб виявляти військовослужбовців, які порушують правила несення військової служби або громадський порядок.

За словами юриста Євгена Ісаєнка, поточна версія законопроєкту не передбачає створення всередині військової поліції слідчих органів - будуть тільки оперативні.

У військової поліції також буде функція виконання деяких покарань для військовослужбовців. Йдеться про так звану гауптвахту - військовий аналог СІЗО.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про Військову поліцію.

"Метою законопроєкту є створення законодавчих підстав та правових засад діяльності Військової поліції як військового формування з правоохоронними функціями, що входить до складу сектору безпеки і оборони", - сказано у пояснювальній записці.

Зараз ви читаєте новину «Чи ловитиме військова поліція ухилянтів - нардеп розвіяв чутки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути