четвер, 04 лютого 2021 11:53

Chanel не може коштувати 2000 грн - коли бренди дають шалені знижки на взуття
5

Взуття із якісної екологічної шкіри не поступається за якістю традиційному шкіряному. Однак і коштувати має не менше.

Вироби із дешевої екошкіри купувати не варто. Вони швидко потріскаються та зносяться, розповіла в інтерв'ю Gazeta.ua власниця компанії з виробництва взуття ручної роботи MIAS Яна Гуменчук.

В Україні прийнято будь-який дермантин називати екологічною шкірою. Це не вірне трактування, бо насправді — це досить дорогий матеріал. Взуття з екошкіри стає популярнішим, ніж раніше, оскільки з'явився тренд на екологічність. Але лідерство в попиті все-таки лишається за шкіряними виробами.

Чи популярне зараз замшеве взуття?

Замша — це теж шкіра, але в розрізі. Взуття з цього матеріалу особливо популярне серед жінок. А ще 5 років тому його ніхто не хотів брати, бо легко бруднилося. Все змінила поява спеціальних засобів для догляду за такими виробами. Рятують практично від будь-яких плям.

Замшеве взуття актуальне для зими і літа, але не годиться для дощової погоди, бо швидко псується від вологи. Якщо так трапилося, що намокло — його слід сушити за кімнатної температури.

Зігніть взуття біля носка і поверніть у початкове положення. Якщо матеріал натуральний — виріб швидко вирівняється

Як відрізнити справжні шкіряні вироби від підробки?

Зігніть взуття біля носка і поверніть у початкове положення.

Автор: Надане Яною Гуменчук
  Яна Гуменчук: "Черевики з якісної еко-шкіри носитимуться 2-3 роки"
Яна Гуменчук: "Черевики з якісної еко-шкіри носитимуться 2-3 роки"

Якщо матеріал натуральний — виріб швидко вирівняється.

Шкіра — еластична, тож можна це перевірити і потягнути за неї в кількох місцях виробу. Коли підпалюю зайві нитки на якісному взутті — з матеріалом нічого не відбувається. Імовірно, якщо подібне робити на підробках — виділятиметься неприємний запах.
Замшу перевірити важче. Слід звертати увагу на зовнішній вигляд ворсу. Він не має бути ідеальний, або надто грубий. Проведіть долонею по чобітку — замша буде мати неоднорідний колір і ляже в різні боки.

Окрім цього, всі виробники на коробці мають зазначати справжній склад виробу. Це норма, яка обов'язкова для усіх.

Скільки мінімально може коштувати якісне шкіряне взуття?

Ціна залежить не тільки від якості, а й від масштабів виробництва. Наприклад, великі фабрики можуть дозволити собі ставити меншу вартість на товар, бо матеріали на нього купують за гуртовими цінами. Маленький бренд цього робити не може.

У середньому шкіряна пара не може коштувати менш як 1500 гривень. Але варто розуміти, що навіть натуральна шкіра може виявитися неякісною. Все залежить від того, як оброблювали матеріал. Якщо його пересушили, то швидко потріскається при ходінні. Якщо неправильно покрили плівкою (лаковані вироби. - Gazeta.ua) – може покритися бульбашками та полопатися. Також шкіру можуть неякісно пофарбувати. Аби це перевірити, потріть взуття долонею — неякісна фарба стиратиметься.

Під час примірки треба відчувати, чи є простір між стопою та підкладкою

Як правильно обирати чобітки, туфлі тощо?

Взуття треба вибирати залежно від планів на день. Для прогулянки парком не потрібні туфлі на високих підборах, бо натрете ноги та стомитеся.

Під час примірки взуття на підборах треба відчувати, чи є простір між стопою та устілкою. Якщо так - від покупки краще відмовитися. Бо якщо нога не щільно прилягатиме до взуття — можливе викривлення стопи.

Автор: pixabay.com
  Шкіряне взуття може проноситися 5-7 років, за умови правильного догляду за ним
Шкіряне взуття може проноситися 5-7 років, за умови правильного догляду за ним

Міряти взуття без шкарпеток теж не варто, бо невідомо, хто товар взував до цього. Якщо хочете так приміряти, то купіть і протріть вдома ганчіркою зсередини. Взуйте. Якщо не підійде — повернете наступного дня. Із власного досвіду можу сказати, що коли взуття добре сидить зі слідочком, то на босу ногу також підійде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали верхній одяг, який вийшов з моди

Є якісь нюанси при підборі взуття узимку? Що вибрати, аби мінімізувати ризик падіння на слизьких тротуарах?

Якщо мерзнете та постійно ходите пішки, то краще обирати більш утеплені моделі. Але в Україні останні роки зима помірна. Тому більшість покупців обирають тонкі підкладки.
Насамперед, зверніть увагу на підошву. Вона має бути висока, адже ноги мерзнуть від землі. Тобто всі актуальні моделі (тракторна підошва, платформа) убережуть від холоду.

Підошва обов'язково має бути з протектором (виямки, малюнки, нерівності. - Gazeta.ua). Що більше нерівностей, то більше шансів, що не впадете на слизькій поверхні. Матеріал, з якого виготовлене взуття - має бути натуральний. Узимку вже діє принцип затримки температури на поверхні взуття. Шкіра пропускатиме повітря та не триматиме холод на поверхні. Нога не спітніє. Штучний матеріал навпаки — триматиме температуру й охолоджуватиме чоботи. Ноги пітнітимуть, будете мерзнути.

У холодну пору взуття краще обирати з підкладкою із шерсті чи байки. Раніше такий товар називали демісезонним. Але з нинішніми зимами воно цілком актуальне і зараз. У такому взутті ноги не нагріватимуться швидко в приміщенні й повільно охолоджуватимуться на вулиці.

Автор: pinterest.com
  Шкіряне взуття може швидко зіпсуватися, якщо виробник не дотримувався правильної технології при підготовці матеріалу до пошиття
Шкіряне взуття може швидко зіпсуватися, якщо виробник не дотримувався правильної технології при підготовці матеріалу до пошиття

Хутряні підкладки можуть із часом просідати й ідеальна пара стане великою за розміром. У такому разі варто приглядатися до чобіт з тоншою підкладкою. Просто додатково придбайте теплу устілку на період сильних морозів.

Узимку звертайте увагу на шкарпетки: краще дві тоненькі пари, аніж одна товста. Що більше шарів, то важче повітрю просуватися. А так температура підвищуватиметься і краще триматися всередині.

Слід купувати правильні креми чи спреї. У їх складі має бути віск, аби відштовхувати вологу

Скільки має служити якісне шкіряне взуття?

Якщо правильно за ним доглядати, то проносите більш як 5-7 років. З якісної штучної шкіри - роки 2-3. Можливо, зноситься підошва. Але багато виробників зможуть її вам замінити за додаткову плату. Якщо взуття виготовлене з поганих матеріалів, то може не дожити й до кінця сезону.

Як доглядати за черевиками із замші, шкіри, екошкіри?

Слід купувати правильні креми чи спреї. У їх складі має бути віск, аби відштовхувати вологу. Він покриває взуття додатковою плівкою. Мити та чистити взуття від бруду треба щодня. Не можна тримати його під проточною водою. Волога може потрапити всередину й попсувати річ. Краще скористатися вологою ганчіркою. Якщо черевики намокнули, то не можна їх сушити під батареєю або на сонці. Матеріал може полущитись, пересохнути та вигоріти.

Для замші треба купити засіб для відштовхування вологи. Обробити ним взуття краще заздалегідь та декілька разів. У разі забруднення, потрібно дати виробу висохнути, а згодом протерти силіконовою щіточкою. Саме такий девайс лагідно й обережно очистить замшу. Звичайні щітки псуватимуть матеріал і згодом можуть утворитися залисини.

При складних забрудненнях варто звернутися до спеціалістів у хімчистки або майстерні. Хімічні засоби за неправильного використання попсують взуття.

Автор: pinterest.com
  Замшеве взуття особливо популярне серед жінок. Однак воно не підходить для дощової роботи
Замшеве взуття особливо популярне серед жінок. Однак воно не підходить для дощової роботи

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психологиня порадила, як вилікувати залежність від брендів

За кордоном якісне взуття можна купити недорого. Наприклад, у Польщі трапляються товари за 80-100 злотих — майже 800 гривень. У нас таких цін на гарні товари немає. Чому?

До мене часто звертаються іноземні покупці. Так от для них наше взуття за 140 євро — дешеве. Можливо, у деяких країнах нижча вартість, бо для взуття роблять більше із екошкіри, яку купують за помірною ціною. Або виготовляють на вітчизняних підприємствах.

В Україні з'явилося чимало магазинів, які пропонують взуття по 200-500 гривень. Чи можна брати такий товар?

Для мене загадка, як такі магазини щось заробляють. Найдешевша вартість зимової або весняної підошви близько 100 гривень. До цього треба додати фурнітуру, матеріал для верхньої частини. То як пара взуття може коштувати 300 гривень?

Дешеве взуття роблять із синтетичного матеріалу, гумової структури. Цей матеріал не пропускає повітря, а нога у взутті має "дихати". Є велика ймовірність, що буде упрівання. Це може призвести до алергічних реакцій на шкірі або грибку. Утім, алергія може бути і на шкіру, шерсть, чи хутро.

Чи можна довіряти акціям на зразок "візьміть чоботи за 700 грн, а друга пара в подарунок"?

Будь-яка акція має бути виправдана. Якщо це міжсезонний розпродаж, то знижки можуть бути реальні. Адже виробники розуміють, що якщо не продадуть швидко товар — він згодом втратить актуальність і вигляд. Тому намагаються реалізувати, а не тримати на складі. Подібні акції анонсуються заздалегідь і тривають недовго.

Також бренди роблять знижки, коли на взутті є дефекти. Наприклад, черевики були раніше використані для зйомок у рекламі і є сліди на підошві. Ці моменти продавці мають повідомляти.

При акціях потрібно зважати на ціну. Черевики за 500 гривень зі знижкою у 50 відсотків - викликають підозру. А от якщо пара коштує близько 3 тисяч гривень і на неї пішла знижка — це цілком адекватна пропозиція.

Якщо магазин на постійній основі робить шалені знижки або дарує взуття - необхідно замислитись над тим, чи якісне воно, чи добросовісний виробник і чи не натрапили ви на шахраїв?

Chanel не може коштувати 2-3 тисячі гривень

Чи є підроблені брендові товари в магазинах? Можуть звичайні чоботи, туфлі, кросівки видавати за фірмовий товар і продавати утридорога?

Відомі бренди часто підробляють, але зрозуміло, що Chanel не може коштувати 2-3 тисячі гривень. До того ж, пару можна перевірити за серійним номером, який зазначено на упаковці. Купувати люксові речі необхідно купувати на офіційних сайтах і в брендових магазинах.

Як не стати жертвою шахрайства в інтернеті?

Мені важко уявити, що бренд, який планує розвиватися і працювати довго - обманюватиме клієнтів. Є соцмережі і там будь-яка антиреклама впливає на репутацію.
Споживачу варто звертати увагу на сторінку магазину: чи є відгуки від реальних покупців, як давно почали з'являтися пости, історії, скільки підписників і чи не фейкові вони? Магазин має надавати клієнтові варіанти доставки й оплати. Післяплата при отриманні безпечніша, оскільки у випадку шахрайства втрати будуть незначні. Злодії, зазвичай, не дають вибору по доставці. Також обирайте бренди, які дозволяють повернути взуття в разі поганої якості, чи якщо не підійшло за розміром.

Автор: pinterest.com
  Взуття на високих підборах не годиться для прогулянок. Втомите ноги
Взуття на високих підборах не годиться для прогулянок. Втомите ноги

Як правильно визначити свій розмір, якщо немає можливості поміряти взуття?

Притуліть стопу до пласкої поверхні. Найкраще - стати всією ногою, зафіксувати крайню точку п'ятки, наприклад, поставивши книжку перпендикулярно до підлоги. Бо коли ми сидимо - нога вигинається. А коли стоїмо, то під вагою тіла вона, навпаки, видовжується. Як і при ходьбі.

Далі треба поставити мітку в кінці п'яти та біля найдовшого пальця, який у кожного може бути різним — великий, вказівний або середній. Вимірювати відстань між мітками треба прямою лінією, а не за діагоналлю. За отриманим показником взуття можна підібрати віддалено. Варто сказати довжину продавцеві і він допоможе визначитись. Наприклад, 25 сантиметрів — це 38-й розмір. Але краще уточнити в консультанта, бо взуття буває маломірне.

Закон на боці споживача. Можна повернути товар

Заміряти краще обидві ноги, бо одна може виявитися довшою. Розмір краще обирати за її показниками. Врахуйте, що при виборі на холодний сезон, міряти довжину стопи треба в шкарпетках. Або додайте пів сантиметра до отриманої довжини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Заходиш подивитися, а виходиш із диваном" - як магазин ІКЕА відпрацював перший день в Україні

Чи має споживач право повернути товар, який не підійшов?

Закон на боці споживача. Гарантійний термін товару - 30 днів після покупки або від початку сезону. Наприклад, якщо зимову пару купили влітку, то перебіг гарантії починається з початком зими. Повернути взуття, що не підійшло, можна в період 14 днів з моменту покупки.

Навіть якщо споживач носив річ на вулиці, але потім помітив брак — може повернути товар. Головне, аби була ціла упаковка і чек. Магазини можуть зазначати, що "товар не підлягає поверненню", але насправді це не так.

Українці стали розважливіше ставитися до покупок. Карантинні обмеження, які діють в країні через поширення коронавірусу, зменшили попит споживачів на непрактичні товари. Купівельна спроможність населення знизилася. Люди почали купувати більше практичнішого взуття, ніж модельного.

Зараз ви читаєте новину «Chanel не може коштувати 2000 грн - коли бренди дають шалені знижки на взуття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути