вівторок, 07 грудня 2010 09:50

Чеське МВС видало посібник про катастрофічні умови роботи українців

Чеське МВС видало посібник про катастрофічні умови роботи українців

Чеське міністерство внутрішніх справ видало посібник, який знайомить поліцейських з етнічними особливостями трьох заробітчанських громад – української, в'єтнамської та монгольської. Українців вирізняє невибагливість.

У довіднику пояснюють також деякі пікантні особливості повсякдення в'єтнамців і монголів. Довгий ніготь на мізинці в'єтнамського торговця є символом успіху, а монголи тримають вівці у житлових приміщеннях. Якщо в'єтнамці займаються майже винятково роздрібною торгівлею, то монголи здебільшого працюють на заводах і фабриках.

Українці в Чехії (а їх, легальних, понад сто тисяч) – це третина всіх чужинців. Отже, чеський поліцейський мусить знати, що абсолютна більшість українців працює на тяжких фізичних роботах і за умов, які посібник називає "катастрофічними". Найчастіше робоче місце українця – будівельний майданчик. Але, зазначено у брошурі, можемо зустріти їх і на заводах. Проте і там вони перебувають на найнижчих соціальних щаблях.

Автори посібника стверджують, що українці працюють, як правило, без вихідних і по дванадцять-чотирнадцять годин на день. Водночас, вони спростовують поширену думку, що серед українських заробітчан багато людей з вищою освітою. За їхніми даними, таких лише одинадцять відсотків.

Найхарактерніше явище українського заробітчанства – циркулярна міграція (її не знають ні в'єтнамці, ні монголи). Заробивши, українець їде на батьківщину, але, побачивши, що життя там не ліпше, ніж злиденне заробітчанське в Чехії, повертається.

Німецька хвиля

Зараз ви читаєте новину «Чеське МВС видало посібник про катастрофічні умови роботи українців ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути