неділя, 17 травня 2009 10:26

Черновецькому натякнули на дискримінацію дідусів

Черновецькому натякнули на дискримінацію дідусів
Найбільш дискримінованими категоріями населення українці вважають пенсіонерів і молодь.

Про це на громадських слуханнях "Шляхи удосконалення законодавства щодо протидії дискримінації, расизму та ксенофобії в Україні" заявив науковий співробітник факультету соціології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Віктор Пушкар, посилаючись на результати соціально-психологічного дослідження побутових уявлень про права людини, проведеного разом із Харківською правозахисною групою.

"За даними анкетування, ми маємо дуже поширену дискримінацію за віком (т.з. ейджизм), над подоланням якої теоретично мали б працювати державні та громадські організації. Але інформація про таку роботу у нас відсутня", - зазначив експерт. За його словами, найчастіше опитані респонденти згадували дискримінацію пенсіонерів (40%) і молоді (21,2%), іноді – дітей.

За даними фокус-груп, серед дискримінаційних практик найбільш поширені вікові обмеження при прийомі на роботу. Так, на думку експерта, практика відмови у прийомі на посаду надто молодих людей позбавляє їх можливості навчитись працювати, у той час як надто "старим", тобто людям після 50, 40 чи навіть 30 років відмовляють у прийомі на роботу. Крім того, зазначив Пушкар, українські пенсіонери фактично виключені з життя соціуму.

Також українці вважають, що в країні існує гендерна дискримінація жінок (24%) і чоловіків (3,3%), причому "наявність останньої практично замовчується". За словами Пушкаря, цифра 3,3% може бути дещо заниженою, бо "скаржитись на дискримінацію себе за статтю суперечить стереотипам чоловічої поведінки в Україні". "Згадаймо про улюблених "бабусь Черновецького" – об"єкт соціальної політики гречаного популізму. Чому бабусі, а не дідусі? Бо більшість чоловіків в Україні не встигає прожити достатньо, щоб їх соціально захистили", - заявив Пушкар. За його словами, чоловіки на 5 років пізніше за жінок виходять на пенсію і на 10 років раніше за них помирають

19,8% опитаних вважають дискримінованими сексуальні меншини. Як зазначив Пушкар, це значно більше, ніж, за даними сексологів серед населення, є власне представників секс-меншин. "Відповідно, більша частина тих, хто зазначив цей різновид, являють собою "співчуваючих" поза меншинами, яким відомо про факти дискримінаційного поводження щодо осіб нетрадиційної орієнтації", - зауважив Пушкар.

Також, за його даними, дискримінованими за соціальним статусом опитані назвали селян – 31,5% (у міській вибірці), робітників – 17,3%, людей розумової праці – 12%, приватних підприємців – 9,4%. На думку експерта, причинами у випадку найманих працівників з села і міста є в першу чергу низька оплата праці та її важкі умови; у випадку підприємців – надмірна негативна увага з боку державних органів.

Крім того, 14,2% опитаних вважають, що в Україні дискримінують національні меншини. Інша періодично згадувана форма дискримінації – релігійна. За словами Пушкаря, фактично її в Україні майже нема, але в побутових уявленнях її наявність відзначають 8,1% респондентів.

В ході дослідження було опрацьовано 907 анкет, отриманих у 18 містах України; типовий розмір локальної вибірки – 50 анкет. Дані дослідження в загальному випадку можуть розглядатись як репрезентативні щодо міського населення України. Крім того, дані з досить високою довірчою ймовірністю (близько 0,7-0,8) можуть бути поширені на все населення України, передає УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Черновецькому натякнули на дискримінацію дідусів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути