понеділок, 09 лютого 2009 17:13

Черновецький також вплинув на січневу інфляцію

Черновецький також вплинув на січневу інфляцію
Експерти вважають, що, крім обвалу курсу гривні, значний вплив на січневий рівень інфляції мало підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Зокрема, експерт Школи політичної аналітики при Національному університеті "Києво-Могилянська академія" Сергій Кисельов зазначив, що знецінення гривні щодо долара (за перші два зимових місяці готівковий курс "просів" аж на 2,19 грн.) мало суттєвий вплив на показник інфляції у січні. Як наслідок цього знецінення, продовжили дорожчати ті групи товарів, на ринках яких значну частку становить імпорт. Наприклад, ліки подорожчали на 16,3%. При цьому експерт зазначив, що ще восени минулого року уряд запровадив обмеження на торгівельні надбавки на ліки, аби запобігти саме такому їх здорожчанню. Але вже у грудні 2008 р. Президент України Віктор Ющенко призупинив урядові обмеження. Імпортні товари складають також велику частину ринку побутової техніки – і тут теж спостерігається суттєве подорожчання.

Утім, відзначив Кисельов, на інфляцію також вплинуло підвищення тарифів на деякі житлово-комунальні послуги. Причому якщо ті тарифи, які встановлюються центральною владою (газ, електроенергія) у січні залишалися стабільними, то тарифи, які визначає місцева влада (зокрема, водопостачання, каналізація, квартплата), продовжували різко зростати.

На погляд експерта, це вкрай помилкова стратегія, яку вже перейняла і влада Києва. "Адже економічна криза і так змусить багатьох відкласти сплату рахунків за комунальні послуги. І навряд чи варто це ще більше стимулювати збільшенням тарифів", - сказав Кисельов.

Завідувач відділу економічної та соціальної стратегії Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло також відзначив, що вплив знецінення гривні щодо долара на інфляцію цього місяця є дуже значним. Це відбулося, бо курсовий чинник впливає на цінову ситуацію як безпосередньо - через подорожчання імпортних товарів, так і опосередковано, оскільки бізнес в Україні звик номінувати у доларовому еквіваленті і ціни на вітчизняні товари та послуги. Зокрема, йдеться про такі послуги як ЖКХ, підвищення цін на які дало свій внесок у січневу інфляцію, сказав експерт.

За даними Держкомстату, інфляція в Україні в січні 2009 року становила 2,9%, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Черновецький також вплинув на січневу інфляцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути