Ексклюзиви
четвер, 03 травня 2007 14:22

Черновецький очолив список "Ворогів преси-2006"

Список "Ворогів преси-2006" першого українського антирейтингу очолили Київський міський голова Леонід Черновецький, народний депутат (фракція Партії регіонів) Олег Калашніков та намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, архієпископ Павло.

Список "Ворогів преси-2006" представили на прес-конференції в Інститут масової інформації та медіа-профспілка України.

Учасники конференції відзначили, що Черновецький незаконно обмежив доступ журналістів до інформації про діяльність Київської мерії, тиснув на ЗМІ через подання позовів до суду, систематично публічно ображав журналістів, ввів цензуру в комунальних ЗМІ, з порушенням чинного законодавства звільняв і продовжує звільняти журналістів комунальних ЗМІ.

Калашніков причетний до побиття знімальної групи телеканалу СТБ; не відреагував на вимогу понад 1000 журналістів визнати свою вину й публічно погрожував журналістам.

Архієпископ Павло 28 серпня 2006 року був причетний до силового вилучення касети з відзнятим відеоматеріалом у знімальної групи "5 каналу"; домагався звільнення журналістки Наталі Тугузової, яка поставила йому незручне запитання; не визнав право журналістів та суспільства на отримання інформації; правоохоронці відмовилися порушувати кримінальну справу за відсутністю складу злочину.

Також до списку "Ворогів преси-2006" потрапили народний депутат (фракція Партії регіонів) Дмитро Шенцев, який 3 червня 2006 року побив фотокореспондента Андрія Авдошина за зйомку під час засідання сесії Харківської міської ради; голова Верховної ради АР Крим Анатолій Гриценко, який 7 грудня ввів незаконні кількісні обмеження на акредитацію журналістів і змусив понад півсотні кримських журналістів вдатися до акцій протесту; міський голова Донецька Олександр Лук"янченко, який 11 вересня 2006 року без попередження обмежив доступ журналістів на сесію міськради, а також 3 жовтня подав до суду на газету "Громадська правда" за поширення карикатур на нього.

Сьоме місце в списку посів народний депутат (фракція Партії регіонів) Василь Кисельов, який пропонував ввести кримінальну відповідальність за наклеп та намагався закрити Чорноморську телерадіокомпанію.

Ворогами преси в 2006 році також визнали голову Львівської обласної Ради Михайла Сендака, який публічно тиснув на журналістів обласної телекомпанії "Львів-ТБ", вимагаючи доступ до ефіру, а також вимагав від телекомпанії знімати програми з ефіру; міського голову міста Ладижин, Вінницька обл. Валерія Коломойцева, який в листопаді 2006 року подав позов на 100 тис. грн на Людмилу Головачиш, редактора "Ладижинської газети", в грудні не пустив на засідання міськради кореспондента "Ладижинської газети".

На 10-му місці ворогів преси-2006 опинився голова Верховної Ради Олександр Мороз за те, що він подав численні позови на друковані ЗМІ та Інтернет ЗМІ за критичні публікації про себе та свою діяльність, передає УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Черновецький очолив список "Ворогів преси-2006"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути