Ексклюзиви
вівторок, 20 квітня 2021 05:00

Церковне свято 20 квітня - що сьогодні відзначають

20 квітня православна церква вшановує пам'ять святого Георгія (Юрія), митрополита Митиленського.

У народі його називають Георгієм Сповідником, розповідає Gazeta.ua.

Автор: ukr.media
  Преподобного Георгія Мітиленського вшановують 20 квітня
Преподобного Георгія Мітиленського вшановують 20 квітня

Георгій з дитинства сповідував християнство. З юності вів чернечий спосіб життя, удосконалюючись переважно в чесноті смиренної мудрості. В часи царювання Льва Ісаврянина (716 - 741) святий зазнав гоніння від іконоборців і отримав іменування Сповідника.

В роки царювання Констянтина Порфирородного (780 - 797) Георгій був поставлений на архиєрейську кафедру міста Мітилена, розташованого на острові Лесбос. Святитель вів цнотливе і чисте життя. Вважається, воно було подібним до життя Янгельського.

Преподобний Георгій займався лікувальною справою, мав дар чудотворіння, виганяв нечистих духів і зціляв невиліковні хвороби. Святитель відрізнявся милосердям, щедро допомагав нужденним.

Наприкінці довгого життєвого шляху, в 815 році, за часів царювання іконоборця Льва Армянина (813 - 820), святий архипастир був вигнаний і засланий до Херсонесу, де і помер після 820 року. За легендою, під час його смерті над містом Мітилена на небі засяяла яскрава зірка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 20 квітня багатий на іменинників: хто святкує День Янгола

Також сьогодні вшановують преподобного Даниїла Переяславського.

Автор: facebook.com/kpba.edu.ua
  Преподобного Данила Переяславського вшановують 20 квітня
Преподобного Данила Переяславського вшановують 20 квітня

В миру Димитрій, народився близько 1460 року в місті Переяславі-Заліському від благочестивих Костянтина і Феодосії. З дитинства Даниїл мав любов до благочестивого життя і християнських подвигів. Постриг прийняв в монастирі преподобного Пафнутія Боровського. В духовному житті зріс під керівництвом святого Левкія Волоколамського.

Потім на батьківщині присвятив себе подвигу любові до ближніх: відспівував і хоронив безпритульних, жебраків, безрідних. Розшукував їх тіла та приносив на руках до спільної могили. Преподобний заснував на місці кладовища монастир.

Православні християни східного обряду 19 квітня вшановують пам'ять святого рівноапостольного Мефодія Солунського, архієпископа Моравського, первоучителя слов'ян.

Мефодій - святий рівноапостольний, грецький місіонер, архієпископ Великої Моравії. Разом з братом Кирилом є творцем слов'янської абетки.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 20 квітня - що сьогодні відзначають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути