вівторок, 17 травня 2022 05:30

Церковне свято 17 травня - що сьогодні відзначаємо

Автор: uezd.com.ua
  Святу Пелагею на Русі шанують як покровительку дівчат і птахів
Святу Пелагею на Русі шанують як покровительку дівчат і птахів

17 травня православні віряни вшановують пам'ять святої мучениці Пелагеї, діви Тарсійської. Вона є покровителькою молодих дівчат та птахів.

Gazeta.ua пропонує читачам більше дізнатися про її життя.

Мучениця жила в III ст в місті Тарсі Малої Азії. Була дочкою знатних язичників і коли почула проповідь про Ісуса Христа Сина Божого, увірувала в Нього і побажала зберігати цнотливість, присвятивши Господу життя. Спадкоємець імператора Діоклитіана зачарувався красою дівчини і захотів взяти її в дружини. Але вона відмовилася від шлюбу, чим розгнівала юнака. Проте він дав Пелагеї час на роздуми. Тим часом Пелагея потай приняла хрещення почала проповідувати християнство. Намагалася навернути і свою матір, але озлоблена жінка послала сказати царському сину, що донька християнка і не бажає бути його дружиною. Хлопець зрозумів, що Пелагея для нього втрачена, і, не бажаючи віддавати її на муки, сам пронизав себе мечем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свято 16 травня: сьогодні церква вшановує жінок

Тоді мати Пелагеї злякалася гніву імператора, зв'язала дочку і відвела її на суд до Діоклитіана як християнку і уявну винуватицю смерті спадкоємця престолу. Імператор зачарувався незвичайною красою дівчини і намагався відвернути її від віри в Христа, обіцяючи їй взяти в дружини. Але свята діва з презирством відкинула пропозиції царя. Тоді Діоклитіан наказав спалити її. Не дозволивши катам доторкнутися до свого тіла, свята сама з молитвою увійшла в розпечену піч. Її тіло розплавилося, як миро, наповнивши все місто пахощами, а кістки ж залишилися у вогні неушкодженими.

У часі царювання імператора Костянтина, коли припинилися гоніння на християн, на місці поховання святої Пелагеї побудували церкву.

17 травня власники імен Антон, Кирило, Лазар, Марія, Микита святкують День Янгола.

Раніше імена для новонароджених обирали за найбільш очевидною чи бажаною рисою характеру малюка або ж в честь святого, якого шанують в день народження дитини. Gazeta.ua пропонує більше дізнатися про походження та значення імен сьогоднішніх іменинників. Дехто зможе визначитися, як саме назвати свого малюка.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 17 травня - що сьогодні відзначаємо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути