неділя, 25 квітня 2021 05:03

Церковне свято 25 квітня: що сьогодні відзначаємо

Церковне свято 25 квітня: що сьогодні відзначаємо
25 квітня святкують Вербну неділю. Фото: i0.web.de

25 квітня святкують велике християнське свято Вербна неділя. Його відзначають за тиждень до Світлого Христового Воскресіння.

"Це день в'їду Ісуса Христа до Єрусалиму де його проголошують ізраїльським царем. Він приїжджає на посвяту йому стелять плащі, матерії, кидають гілля з дерев. Але царство тривало не довго, через п'ять днів Ісуса розпинають на хресті", - розповів Gazeta.ua отець Лаврентій Ян Жезіцький.

Вітаючи Ісуса Христа, люди встеляли йому шлях пальмовим гіллям, то свято Входу Господнього в Єрусалим також називається Тижнем ваій, що означає пальмова гілка.

В Україні, та в інших країнах, де пальма не є типовою рослиною, свято має народну назву - Вербна неділя, що пов'язано з традицією заміни пальмових гілок на вербові. Це єдине дерево, яке розпускається ранньою весною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народні прикмети 25 квітня - що сьогодні не можна робити

У Вербну неділю віруючі відвідують церкву й беруть із собою гілочки верби, яка вважається символом весни і нового життя. Освячене священником гілля верби приносять додому і ставлять біля ікони. Згідно із традицією, букетик верби повинен простояти біля ікон весь рік, охороняючи будинок від пожеж і нещасть, а господарів - від хвороб.

Ще однією популярною традицією є "биття" вербою. Так, за традицією освяченими гілочками треба торкнутися людини, при цьому промовляючи: "Не я б'ю, верба б'є, від нині за тиждень буде Великдень!". Таким чином українці вітають один одного зі святом і нагадують, що наближається Світле Христове Воскресіння.

Вербна неділя припадає на суворий Великий піст. Однак з нагоди свята дозволяється певне послаблення - можна їсти рибу та випити трохи вина.

25 квітня за церковним календарем вшановується пам'ять преподобного Василія сповідальника, єпископа Парійського. Наші предки вважали його знавцем людських душ. Крім цього, цей день особливий ще й для Давида, Івана та Ісаака.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 25 квітня: що сьогодні відзначаємо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути