Ексклюзиви
неділя, 18 липня 2021 09:29

Церковне свято 18 липня. Згадують святого, до якого являлась Діва Марія

Церковне свято 18 липня. Згадують святого, до якого являлась Діва Марія
Монастир Велика Лавра заснував святий Афанасій у 963 році. Фото: pinterest.com

18 липня православна церква відзначає день преподобного Афанасія Афонського. Святий заснував на Афоні Велику лавру.

Народився Афанасій у святому хрещенні Авраамій, у місті Трапезунді у християнській родині. Батьки померли, коли він був ще дитиною. Виховувала хлопця черниця.

Він навчився у неї чернечого життя, посту й молитві. Освіту здобував у Візантії, досконало володів науками та став наставником юнацтва.

Виснажлива праця допомогла святому досягти досконалості. Ігумен благословив його на подвиг безмовності у відокремленому місці недалеко від монастиря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народні прикмети 17 липня - чиї бажання сьогодні збудуться

Згодом Афанасій обійшов багато пустинних і відокремлених місць. Прийшов в Мелану, що на краю Афона. Тут святий побудував келію і трудився у молитві.

На Афоні заснував перший монастир та запровадив суворий устав. У його лаврі навіть архієреї та ігумени хотіли служити ченцями.

Кажуть, що навіть Пречиста Богородиця неодноразово являлася до преподобного Афанасія. Від Бога він отримав дар зцілення та передбачення.

Афон - Свята Гора - релігійний, науковий і туристичний центр православної церкви. Грецькі самітники створили на Афоні так звану чернечу республіку у VIII столітті.

Велика лавра - перший монастир на Афоні. Згодом тут збудували близько 20 укріплених чоловічих монастирів. У них зберігають понад 10 тис. грецьких, слов'янських, грузинських та арабських рукописів, а також цінні мистецькі твори. Більшість із них досі не мало досліджені.

Афон - єдине місце на планеті, куди заборонено ступати жінкам. Покровителькою чернечої республіки визнана Діва Марія. Тут проходять школу смирення, покаяння та духовності.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 18 липня. Згадують святого, до якого являлась Діва Марія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути