Ексклюзиви
субота, 17 липня 2021 05:00

Церковне свято 17 липня - сьогодні згадують успішного оратора, який був німим

Церковне свято 17 липня - сьогодні згадують успішного оратора, який був німим
Сьогодні згадують Андрія Критського, який славився унікальними проповідями. Фото: aif.ru

17 липня православні віряни вшановують пам'ять святого Андрія Критського. Він був архієпископом міста Гортіна на грецькому острові Крит. Створював християнські гімни і богослови.

Gazeta.ua пропонує більше дізнатися про життя світого та його здобутки у вірі.

Андрій Критський народився в Дамаску в християнській родині. Від народження був німим. У сім років дивним чином зцілився, після причастя. Відтоді почав вивчати Святе Письмо і богословські науки. У 14 років вступив до монастиря преподобного Сави Освяченого біля Єрусалима, де швидко заслужив повагу, обравши суворе чернече життя. Був покірливий, стриманий. Усі дивувалися з його чесноти й розуму.

Із часом чоловік назначили архідияконом і спеціальним посланником патріарха Єрусалимського на VI Вселенському соборі. Андрій успішно протистояв єретичним вченням, виявляючи не тільки всебічну освіченість і глибоке знання догматів Церкви, а й високий дух благочестя. Незабаром після собору його поставили архідияконом при церкві Святої Софії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковне свято 16 липня - сьогодні моляться монахам Києво-Печерської лаври

Під час правління імператора Юстиніана II Андрія висвятили в архієпископа міста Гортіни на Криті. Тут він проявив як проповідник і поет. Проповіді Критського відрізнялися високим стилем і гармонійними фразами, що дозволяє говорити про нього як про одного з видатних церковних ораторів Візантійської епохи.

17 липня багате на іменинників. День ангела відзначають Андрій, Анастасія, Марія, Марта, Микола, Олександра, Олексій, Ольга, Тетяна, Федір, Юхим.

Іменини - це духовний день народження, день пам'яті святого покровителя, ім'я котрого дали людині під час хрещення. Саме тому іменинники повинні сьогодні сходити до церкви та згадати свого небесного наставника, провідати хрещених батьків. В давні часи, в подяку за їх турботу, приносили гостинець - спеціальне печиво, спечене власноруч.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 17 липня - сьогодні згадують успішного оратора, який був німим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути