четвер, 28 січня 2010 13:58

Через "РосУкрЕнерго" можуть судитися Польща і "Газпром"

Через "РосУкрЕнерго" можуть судитися Польща і "Газпром"

"Газпром" не повинен буде платити за транспортування газу через Польщу, в обмін на це державна польська газова компанія PGNiG купить російський газ за меншою ціною, ніж зазначено в контракті.

Глави PGNiG і "Газпрому" провели переговори і досягли компромісу з оплати транспортування газу. Угода набуде чинності після схвалення міністерства фінансів Польщі, процес може тривати два тижні.

Згідно з контрактом, Росія буде постачати до Польщі 10,3 млрд кубометрів газу щорічно до 2037 року - на 2,3 млрд кубометрів газу більше, ніж в даний момент.

Раніше польська нафтогазова компанія PGNiG заявила, що на переговорах з "Газпром експортом" готова шукати рішення, яке задовольняє обидві сторони.

"Газпром" і PGNiG ще наприкінці жовтня повідомили, що домовилися про збільшення обсягів поставок газу до Польщі та про тарифи на транзит російських вуглеводнів через польську територію.

Окрім цього, газета Dziennik Gazeta Prawna повідомила, що Польща має намір вимагати від "Газпрому" $ 410 млн у вигляді компенсації за недоотримані раніше платежі. Зокрема, $ 350 млн з цієї суми нараховуються як платежі за транзит російського газу через польську територію в 2006-2009 роках.

Ще $ 60 млн PGNiG розраховує отримати за газ, який не змогла поставити до Польщі компанія "РосУкрЕнерго" в 2009 році. Польське підприємство виходить з того, що після ліквідації "РосУкрЕнерго" "Газпром" взяв на себе її зобов"язання. Як стверджує газета, PGNiG вже готова подати до суду на "Газпром" і вимагати від нього відшкодування $ 60 млн.

РІА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Через "РосУкрЕнерго" можуть судитися Польща і "Газпром"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути