четвер, 31 грудня 2020 13:11

Через обмежений доступ до вакцини може зрости рівень корупції - експерт

Через обмежений доступ до вакцини може зрости рівень корупції - експерт
Ексочільник Центру громадського здоров'я вважає, що дефіцит вакцини від коронавірусу може спровокувати зростання рівня корупції. Фото: facebook.com/Володимир Курпіта

Ситуацію з поширенням коронавірусу поки важко спрогнозувати, оскільки щодня з'являється інформація про нові штами. Впродовж зими може бути ще 1-2 підйоми захворюваності. Дефіцит вакцини від коронавірусу може спровокувати зростання рівня корупції.

Про це говорить Володимир Курпіта, ексочільник Центру громадського здоров'я.

"Країни, в яких буде доступ до вакцинації, напевне, матимуть якісь переваги. Зокрема в подорожах, контактах. Для нас і для зовнішнього ринку вакцинація буде обмежена. Тому вбачаю проблему, пов'язану з високим рівнем корупції. Її провокує будь-який дефіцит. Хотів би бачити план міністерства, чи там враховані антикорупційні ризики. Оскільки не зрозуміло, як це регулюватиметься. Якщо для нас вакцинація буде обмежена, то так само буде і для зовнішнього ринку. А будь-який дефіцит провокує корупційні дії", - додав Володимир Курпіта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна отримає 1,8 млн доз китайської вакцини проти Covid-19

ВООЗ прогнозує, що через низький рівень доступу до вакцини карантинні заходи можуть затягнутись на 2021-2022 роки.

"В січні минулого року були жахливі картинки з Китаю, тисяча смертей в Італії. Всесвітня організації охорони здоров'я закликала до обмежень. Мали їх застосувати, щоб уникнути катастрофи. Тепер чуємо про нові штами. Невідомо, чи агресивніші. На кінець року немає нової модернової системи реагування на інфекційні загрози, яку нам обіцяли. Не прийнятий закон про громадське здоров'я, центрів біобезпеки нема. Як виникне наступна криза, знову буде хаос. У бюджеті наступного року державна програма громадського здоров'я та боротьба з епідеміями скоротилася, порівняно з 2020 роком. На тлі пандемії, це дивно звучить. Уряд не сконцентрував гроші в одній програмі, а розділив їх на закупівлю вакцин та інші потреби. Це говорить, що уроків ми не сильно вивчили", - розповів Курпіта.

Україна закупила вакцину від коронавірусу на суму 964 млн грн. На експрес-тести витратили 989 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Через обмежений доступ до вакцини може зрости рівень корупції - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути