вівторок, 17 березня 2009 15:05

Через кризу університет Шевченка знизив вартість навчання

Через кризу університет Шевченка знизив вартість навчання

Київський національний університет імені Шевченка вперше за багато років прийняв рішення знизити вартість навчання для контрактників.

За словами проректора КНУ з науково-педагогічної роботи Володимира Бугрова, в університеті реально оцінили ситуацію й вирішили піти на зниження вартості навчання.

"Зараз переглядаємо розцінки для набору на наступний навчальний рік, і на деяких наших факультетах рік навчання коштуватиме 5000 грн. Знизили оплату до 15% мехмат., філософський, економічний факультети", - заявив Бугров.

У даний час мінімальна вартість контракту в університеті імені Шевченка становить 5410 грн. на таких спеціальностях як математика, фізика, механіка, хімія та геологія.

Поки що в більшості столичних вузів кризу відчули у вигляді збільшення прохань про перегляд платежів.

"Кількість звернень від наших студентів про відстрочення платежів через фінансові труднощі у родині збільшилася. Усі вони можуть перейти з посеместрової на помісячну оплату", - повідомив Бугров.

Доведеться знижувати зарплату викладачам

Щодо перспективи зміни цін на наступний 2009-2010 навчальний рік багато столичних університетів заявили, що про будь-яке зниження вартості контрактів не думають, адже в такому випадку доведеться знижувати зарплату викладачам.

"Зниження не плануємо, оскільки вуз не піднімав цін уже два роки. А якщо підвищення й буде, то лише з найпопулярніших спеціальностей", - сказали в НАУ.

"У КПІ вартість контрактів і так була на межі, а ціни на все за цей рік зросли щонайменше на 20%, тому максимум, що ми можемо зробити, це не підвищувати ціни", - повідомив також перший проректор НТУУ КПІ Юрій Якименко.

Як повідомлялося, студенти столиці вирішили створити власний альтернативний рейтинг ВНЗ, головним критерієм у якому виступав не рівень професури, матеріально-технічний стан або інші тривіальні стандарти, а увага й повага університетів та інститутів до студента як до людини.

Усі вже давно звикли до провідних позицій найстарших навчальних закладів України, тобто до постійних перемог у всіляких рейтингах НаУКМА й Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Однак цього разу Київський національний університет імені Тараса Шевченка опинився лише на четвертому місці.

За матеріалами Корреспондент.net, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Через кризу університет Шевченка знизив вартість навчання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути