Ексклюзиви
вівторок, 09 грудня 2008 16:15

Через кризу українці зустрічатимуть Новий рік удома (Опитування)

Майже 85% українців не планують нікуди виїжджати і зустрінуть Новий рік і Різдво вдома.

Такі дані телефонного опитування були обнародувані сьогодні соціологічним Консорціумом Management Consulting Group.

Згідно з даними опитування, лише 15,2% українців планують зустрічати новорічні свята не вдома, тоді як до початку кризових тенденцій в економіці виїхати куди-небудь в цей період планували 19,5% респондентів.

Основною причиною відмови від поїздок у новорічний період, за даними дослідження, стали, в першу чергу, затримки і скорочення заробітної плати.

"За підсумками кризи, за підсумками девальвації гривні основній масі людей, які одержували стабільну заробітну плату в гривневому еквіваленті, довелося відмінити свої поїздки у зв"язку зі скороченням заробітної плати", - зазначив керівник соціологічної служби Консорціуму "МКГ" Дмитро Гомаков.

Кризові явища вплинули на вибір напрямку поїздок українців на свята. Так, кількість тих, хто планує відправитися до Карпатського регіону, скоротилася на 12%, до Криму – на 5%, до країн Європи – на 10%, до Єгипту, Туреччини, Тунісу – на 2%. Водночас, кількість бажаючих зустріти Новий рік у країнах Азії зросла на 5%, що пояснюється тим, що більшість таких путівок було придбано до кризи, а також зниженням загального обсягу туристичного потоку за кордон.

Кризові явища внесли корективи також і в транспортну логістику подорожей українців у цей період. Так скорочуються поїздки залізничним транспортом на 14,5%, повітряним транспортом – на 12%. Водночас, на 22% збільшується кількість поїздок особистим автотранспортом.

"Ці скорочення і збільшення пов"язані, перш за все, з тим, що люди переорієнтовувалися на внутрішні поїздки. І, як правило, через те, що дешевшає бензин, але не змінилися ціни на проїзд у залізничному транспорті й повітряному, найбільш вигідними стають поїздки на особистому транспорті", - сказав Д.Гомаков.

Опитування проводилося методом телефонного інтерв"ювання. Вибірка випадкова. Було опитано 1 тис. 400 респондентів, які проживають в Києві, Харкові, Донецьку, Одесі Дніпропетровську, Сімферополі, віком від 18 років і вище. Статистична похибка вибірки становить близько 3-5%, повідомляє УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Через кризу українці зустрічатимуть Новий рік удома (Опитування)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути