Ексклюзиви
середа, 27 вересня 2006 10:16

Центрвиборчком Росії відмовить Путіну у третьому терміні

 

Сьогодні ЦВК Росії ухвалить рішення про можливість проведення загальноросійського референдуму про третій президентський термін. Джерела з Центральної виборчої комісії повідомляють, що рішення буде негативним.

Нагадаємо, що 18 вересня до ЦВК з виборчої комісії Північної Осетії надійшли документи про створення в республіці ініціативної групи з винесення на референдум питання чи "Згодні ви з тим, що одна особа не може займати пост президента РФ більше двох термінів поспіль?".

Член ЦВК РФ Олена Дубровіна розповіла, що саме питання, запропоноване для голосування, сформульоване так, що "перетворює цей референдум на безглуздий захід". Якщо більшість росіян дадуть відповідь "так", то до жодних правових наслідків це не приведе. Люди "всього лиш підтвердять чинну норму Конституції", відзначила Дубровіна.

У той же час, якщо більшість скаже "ні", то референдум буде визнаний таким, що не відбувся, оскільки, згідно закону "Про референдум", рішення вважається прийнятим, тільки якщо за винесене питання проголосувало більше половини учасників референдуму", пояснила член ЦВК.

При цьому експерти виборчої комісії підкреслюють, що навіть якщо питання було б сформульоване інакше (наприклад, чи "Згодні ви з тим, що одна особа може займати пост президента РФ більше двох термінів поспіль?"), він усе одно, швидше за все, не був би визнаний легітимним. Позитивна відповідь на таке питання не вела б до безпосередньої зміни Конституції, оскільки ця процедура детально прописана в основному законі і не припускає ухвалення конституційних поправок на референдумі, роз`яснили в ЦВК.

Таким чином, після винесення Центрвиборчкомом рішення норма про два терміни зможе бути скасована лише шляхом проведення конституційних поправок через Держдуму, Раду федерації і регіональні парламенти, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Центрвиборчком Росії відмовить Путіну у третьому терміні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути