Ексклюзиви
пʼятниця, 30 листопада 2007 15:31

Чекісти видавали себе за воїнів ОУН і УПА - СБУ оприлюднила документи

Служба безпеки України оприлюднила документи про спеціальні групи Міністерства державної безпеки СРСР, які видавали себе за воїнів ОУН і УПА й діяли в західних областях УРСР в 1944-1954 роках.

За повідомленням Українських новин, що посилаються на прес-службу СБУ, документи зберігаються в галузевому державному архіві.

Вони підтверджують, що в ході здійснення заходів щодо ліквідації підпілля ОУН і його збройних формувань, органами внутрішніх справ і держбезпеки західних областей УРСР використовувалися спецгрупи, які видавали себе під час виконання завдань за один з підрозділів ОУН і УПА й діяли від його імені.

До складу спецгруп вводився оперативний співробітник, який здійснював практичне керівництво групою й відповідав за дисципліну в ній. До спецгрупи входили 3-50 осіб, які в разі потреби могли здійснювати збройний опір.

Ці спецгрупи виконували завдання з перевірки даних про осіб, які підозрювалися в причетності до підпілля ОУН, його захоплення, з одержання свідчень від заарештованих керівників центрів ОУН і УПА шляхом допитів від імені цих підрозділів, Служби безпеки або керівних центрів ОУН.

Нестійких членів підпілля спецгрупи повинні були переконувати й схиляти до явки з повинною, одержувати інформацію про проведення і підготовку підпільниками акцій.

У повідомленні зазначається, що до кінця 1945 року органи внутрішніх справ і держбезпеки УРСР використовували 150 вищезгаданих груп, до складу яких входили 1,8 тис. осіб.

Згідно з документами, станом на 1 липня 1945 року вищезгадані спецгрупи ліквідували 1980 учасників підпілля, 1141 особу взяли живими, вилучили понад 1 тис. одиниць зброї.

У квітні 1945 року спецгрупи при місцевих і районних органах МДБ були розформовані й застосовувалися тільки при облуправліннях МДБ.

Раніше ЗМІ повідомляли, що СБУ має документи, які свідчать про злочини агентів МДБ, переодягнених у форму воїнів УПА, які знищували людей у Західній Україні, пишуть Українські новини.

Зараз ви читаєте новину «Чекісти видавали себе за воїнів ОУН і УПА - СБУ оприлюднила документи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути