вівторок, 23 лютого 2010 09:56

Уго Чавес полаявся з президентом Колумбії

Уго Чавес полаявся з президентом Колумбії

Під час сніданку в рамках першого дня форуму латиноамериканських країн - так званої Групи Ріо, який відкрився 22 лютого в Мексиці, сталася лайка між президентом Венесуели Уго Чавесом і його колумбійським колегою Альваро Урібе.

Обидві сторони приводять різні версії розвитку подій. Джерела агентства з венесуельського боку стверджують, що "гаряча суперечка" між головами держав розгорілася після того, як Урібе дозволив собі необережне порівняння нібито жорсткої політики влади Венесуели по відношенню до колумбійських компаній з блокадою Куби, здійснюваною США.

У відповідь на це зауваження, стверджують у Венесуелі, Чавес відмітив, що торговий оборот між двома країнами виріс у вісім разів з тих пір, як він очолив венесуельську державу в 1999 році. У цей момент, за версією венесуельських джерел, Урібе грубо перебив Чавеса, на що той зробив зауваження колумбійському президентові і попросив дати йому договорити.

Прес-секретар Урібе Сесар Маурісио Веласкес в свою чергу заявив, що ініціатором конфлікту виступив саме Уго Чавес. За словами Веласкеса, Чавес натякнув, що Урібе таємно направив до Венесуели 300 озброєних найманців, метою яких була фізична ліквідація венесуельського лідера. У відповідь на таке звинувачення президент Колумбії попросив Чавеса не втрачати пошану і заявив, що "ніколи б не зробив що-небудь подібного".

У розпал словесної перестрілки, відзначає представник колумбійського Білого дому, Чавес погрозив покинути захід, на що Урібе закликав його "залишатися чоловіком" і "продовжити розмову тет-а-тет, оскільки ви [Уго Чавес] деколи любите образити заочно".

Веласкес підкреслив, що мова йде про незначний інцидент, який ніяк не відбився на роботі форуму. В той же час інші джерела агентства відзначили, що сварка між президентами зайшла настільки далеко, що для врегулювання конфлікту довелося втрутитися кубинському лідеру Раулю Кастро. За їх словами, в ході перепалки Чавес закричав на Урібе і зрештою порекомендував йому "йти до біса".

Відносини між Чавесом і Урібе, так само як і відносини між Венесуелою і Колумбією в цілому, залишаються напруженими після того, як літом 2009 року колумбійська влада дозволила США використовувати свої військові бази. Чавес угледів в цьому жесті підготовку до озброєного вторгнення до Венесуели і пригрозив Колумбії війною.

Відзначимо, що Чавес, відомий своїм нехарактерним для голови держави стилем поведінки, вже має досвід сварок з високопоставленими представниками зарубіжних держав. Широкий розголос в 2007 році придбала публічна сварка Чавеса з королем Іспанії Хуаном Карлосом I, коли монарх, обурений критикою венесуельського лідера на адресу іспанського уряду, порадив президентові Венесуели "заткнутися".

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Уго Чавес полаявся з президентом Колумбії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути