середа, 01 липня 2009 08:29

Чавес погрожує путчистам в Гондурасі воєнним втручанням

Чавес погрожує путчистам в Гондурасі воєнним втручанням
Венесуельський лідер Уго Чавес вважає, що найближчим часом будь-яка "агресія" проти скинутого президента Гондурасу Мануеля Селайі з боку "уряду де-факто" "відкриває двері" для постановки питання про можливе "військове втручання ООН".

Про це йдеться в комюніке, поширеному в Каракасі апаратом венесуельського президента.

Мануель Селайя, силою вивезений путчистами з країни, заявив, що повернеться до Гондурасу в четвер. Супроводжувати його в поїздці до Тегусігальпи висловили намір президент Аргентини Крістіна Фернандес де Кіршнер, президент Еквадору Рафаель Корреа, генеральний секретар ОАД Мігель Інсульса.

В той же час "тимчасовий президент" Гондурасу Роберто Мічелетті, який взяв владу після путчу заявив, що Селайя буде заарештований, якщо повернеться в країну.

Це підвищило загальну напруженість ситуації. "Уряд де-факто" оголосив про продовження до п"ятниці включно режиму комендантської години. Починаючи з сьогоднішньої ночі (з вівторка на середу за місцевим часом), він діятиме з десяти годин вечора до п"ятої ранку.

Цей захід пов"язаний також з тим, що путчисти не можуть впоратись з протестами прихильників скинутого президента Мануеля Селайі, які пообіцяли організувати в четвер "всенародну зустріч" конституційного президента, вивезеного військовими силою з країни.

Багато жителів Гондурасу пов"язують з майбутніми подіями четверга свої очікування розв"язки трагічних подій, пов"язаних з переворотом.

У вівторок, 30 червня, в Тегусігальпі та основних містах Гондурасу одночасно проходили маніфестації прихильників і противників президента Селайі. На щастя, вони не вилились в масові сутички.

"Держави Боліваріанського альянсу для Америк (АЛБА) уважно стежитимуть за розвитком подій в найближчі години, оскільки сценарій агресії проти делегації, яка прямує до Гондурасу, відкрив би інші двері. У такому разі треба було б поставити питання, наприклад, про військове втручання ООН", - наводить комюніке слова Чавеса.

У АЛБА входять: Болівія, Венесуела, Гондурас, Куба, Нікарагуа, Еквадор і низка карибських острівних держав, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Чавес погрожує путчистам в Гондурасі воєнним втручанням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути