субота, 09 січня 2010 12:28

Чавес девальвував національну валюту

Чавес девальвував національну валюту

Президент Венесуели Уго Чавес ухвалив рішення про девальвацію національної валюти болівара. Про це 9 січня повідомляє Agence France-Presse.

Новий курс болівара складе 2,6 за долар проти колишніх 1,5. При цьому при розрахунку курсу болівара для імпорту товарів нестратегічного значення складе 4,3 за долар. За словами Чавеса, насамперед, девальвація валюти покликана поліпшити стан у сфері охорони здоров"я, імпорту продуктів харчування, машинобудування, видавничої справи, а також технологій.

Вищий курс болівара застосовуватиметься в операціях, пов"язаних з автомобілебудуванням, телекомунікаціями, тютюновим бізнесом, нафтопереробною галуззю, а також електронними технологіями.

Девальвація національної валюти покликана допомогти економіці країни вибратися з рецесії, в якій вона опинилася в 2009 році. В той же час, різниця між реальним і офіційним курсом болівара все ще велика - реальний курс валюти Венесуели перевищує шість боліваров за долар.

В цілому, в другому кварталі 2009 року ВВП Венесуели вперше за п"ять років скоротився на 2,4 відсотка, а рівень інфляції склав 25 відсотків. Причиною економічного спаду в країні стало різке зниження цін на нафту.

У рамках заходів стабілізації економічного стану, влада Венесуели прагне збільшити частку держави в стратегічно важливих сферах економіки.

З 2007 року уряд Венесуели націоналізував цілу низку підприємств, що раніше знаходилися під контролем комерційних структур. В основному, ці заходи торкнулися компаній, що працюють у сфері електрифікації, цементного виробництва, нафтової і сталеливарної промисловості, а також банківського сектора.

У кінці 2009 року Уго Чавес оголосив про створення в країні нового державного банку, установленого замість чотирьох раніше націоналізованих комерційних банків, - Confederado, Central, Bolivar і BancoReal. При цьому президент заявив, що таким чином має намір посилити контроль за "фінансовими спекулянтами".

За матеріалом Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину «Чавес девальвував національну валюту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути