Ексклюзиви
четвер, 11 березня 2021 10:22

"Час втрачений" - науковець прогнозує хвилю хвороби з десятками тисяч випадків на день

"Час втрачений" - науковець прогнозує хвилю хвороби з десятками тисяч випадків на день
Науковці прогнозують в Україні небувалий сплеск захворюваності на Covid-19 протягом весни. Фото: unsplash.com

Весняна хвиля Covid-19 буде набагато страшніша і потужніша, ніж всі попередні, тому запроваджений владою адаптивний карантин не зможе запобігти катастрофі - діяти треба жорстко і негайно.

Таку думку висловив старший науковий співробітник відділу молекулярної імунології Інституту біохімії ім. Палладіна Національної академії наук України Володимир Галицький.

Очолювана ученим міжнародна група науковців ще минулої осені ідентифікувала ключові молекулярні механізми, що лежать в основі хвилеподібного перебігу пандемії Covid-19. Учені дійшли висновку, що весняна хвиля епідемії в Україні почнеться наприкінці зими – на початку весни і супроводжуватиметься вищим рівнем захворюваності, значно більшою кількістю важких випадків та значно вищою летальністю, ніж осіння хвиля.

Це, серед іншого, пов'язано з тим, що дослідники виявили зв'язок між метеоумовами, зокрема атмосферним тиском, температурою і вологістю повітря, та швидкістю розповсюдження захворюваності.

"Ми виявили, що під час весняних хвиль епідемії має місце стійка позитивна кореляція між щоденною захворюваністю на Covid-19 і рівнем атмосферного тиску, сильна в період перед стрімким зростанням кількості нових випадків і під час такого зростання. Це вказує на те, що у короткострокових змінах сприйнятливості до коронавірусу можуть відігравати роль метеообумовлені зміни експресії ACE2 – при підвищенні атмосферного тиску експресія ACE2 зростає", - наводить коментар Володимира Галицького пресслужба Національної академії наук України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені попереджають про смертоносніть британського штаму

У теперішньому прогнозі науковець уточнює, що весняна хвиля епідемії триватиме до середини травня, а її пік припаде на початок квітня. На піку щоденна кількість нових випадків може сягнути 40 тис. При цьому, не обов'язково, що всі випадки будуть офіційно підтверджені, адже лабораторні потужності все ще залишаються обмеженими. У той же час щоденна кількість смертей – може перевищити 1 тис. Цей сценарій буде особливо реальний, якщо можливості системи охорони здоров'я будуть вичерпані.

На думку Володимира Галицького, щоб зірвати потужну весняну хвилю епідемії, необхідно, щоб було вакциновано 50-70% населення. Що для України нереально, темпи вакцинації невисокі.

"Руйнівний потенціал весняної хвилі епідемії Covid-19 очевидний. Ми попереджали ще з осені, ще до моменту виявлення більш вірулентних штамів, що весняна хвиля неминуча і супроводжуватиметься високою кількістю важких випадків, що потребуватимуть госпіталізації, а також високою летальністю. Нікого це не цікавило", - сказав імунолог.

Науковець б'є на сполох: стратегічний план протидії епідемії на державному рівні не створений. І наголошує, що так званий адаптивний карантин є хибним у самій своїй основі.

"Зважаючи на час від моменту інфікування і до моменту, коли стає відомою кількість нових випадків чи кількість госпіталізацій, тим паче, до моменту посилення протиепідемічних заходів, а також на те, що суворіші заходи запроваджуються при перевищенні деяких рівнів, а не при виявленні загрозливих тенденцій, "адаптивний карантин" є запізнілою реакцією і в принципі не може запобігати поширенню інфекції. Необхідно негайно вжити всіх можливих протиепідемічних заходів. Дорого? Така плата за зволікання і бездіяльність, і взагалі за десятиліття неуваги до науки і медицини та потурання розкраданню бюджетних коштів, унаслідок чого їх постійно не вистачало для розвитку вітчизняної науки і технологій", - підкреслив Галицький.

Як зазначив учений, час уже непоправно втрачений, але ще можна запобігти найгіршому сценарію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус лютує: як за добу змінилася ситуація в Україні

"Необхідно негайно припинити будь-які спроби загравати з епідемією та якнайскоріше запровадити на усій території України повномасштабні протиепідемічні заходи – аж до суворого карантину й зупинки роботи громадського транспорту. Необхідно розгортати тимчасові госпіталі, як торік в Ухані, максимально прискорити вакцинацію - насамперед вакцинацію медичного персоналу; збільшити потужності для лабораторної діагностики", - наголосив Галицький.

Науковець радить громадянам уникати поїздок у громадському транспорті, утриматися від відвідання масових заходів, спортзалів, розважальних закладів, закладів харчування. Загалом, уникати всіх контактів, без яких можна обійтися. А також носити респіратори зі ступенем захисту FFP3 і захисні окуляри. За можливості – вакцинуватися.

11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я - ВООЗ - оголосила про початок пандемії Covid-19. Перші випадки інфікування зафіксували в китайському Ухані.

Гендиректор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреїсус був упевнений, що країни можуть змінити хід епідемії, "якщо вчасно виявлятимуть та ізолюватимуть хворих". Він зазначив, що світ ще ніколи стикався із подібним.

Зараз ви читаєте новину «"Час втрачений" - науковець прогнозує хвилю хвороби з десятками тисяч випадків на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути