пʼятниця, 16 січня 2009 10:00

Буш на прощання нагадав американцям про терористів

Буш на прощання нагадав американцям про терористів

Перед США "в найближчі десятиліття стоятиме складний вибір". Про це заявив президент Джордж Буш в четвер увечері в своїй прощальній промові до нації як глава Білого дому. Він виступив з ним з Східної кімнати своєї резиденції, в якій зібралося декілька десятків запрошених, зокрема члени адміністрації. Трансляцію вели провідні американські телеканали, вона продовжувалася 13 хвилин.

"Хоча наша країна знаходиться в більшій безпеці, ніж сім років тому (після терактів 11 вересня 2001 року), перед нашим народом існує серйозна загроза ще однієї терористичної атаки. Наші вороги наполегливі і прагнуть знову завдати удару", - відзначив Буш.

Президент також підкреслив, що Сполучені Штати "повинні бути постійно насторожі".

Буш визнав, що до кінця так і не зміг заспокоїтися після терактів 11 вересня. Він назвав їх "найсерйознішою атакою на США з часів Перл-Харбор".

Він нагадав, що "за останні сім років створено нове міністерство національної безпеки, реформовані військові і розвідувальні відомства, а також ФБР, країна дістала нові можливості в стеженні за діями терористів, заморожуванні їх рахунків і розкритті їх змов". При цьому він відзначив "серйозну підтримку союзників".

За словами Буша, "через велику кількість рішень розвернулися дебати на законодавчому рівні, але мало суперечок може бути з приводу результату". "Америка прожила більше семи років без нових терактів на наший землі. І це завдяки тим, хто вдень і вночі посилено трудився, щоб ми жили в безпеці", - сказав президент США, називаючи при цьому військовослужбовців, розвідників, дипломатів.

Він також підкреслив, що "відступ в межі своїх меж тільки накличе небезпеку" і що "якщо Америка не очолить ідею свободи, іншого лідера в цієї ідеї не буде".

Крім того Буш відзначив зміни, події останніми роками в Афганістані та Іраку. "За допомогою наших союзників ми почали боротьбу проти терористів і тих, хто їх підтримує", - сказав Буш. За його словами, "Афганістан виконав шлях від країни, де "Талібан" підтримував "Аль-Каїду", а жінок били каменями, до молодої демократії, яка бореться з терором і сприяє тому, щоб дівчатка ходили в школу".

Відносно Іраку Буш підкреслив, що ця країна "пройшла від жорстокого диктаторства і ворожості до Америки до демократії в серці Близького Сходу". Він також назвав нинішній Ірак "другом США", передає NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Буш на прощання нагадав американцям про терористів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути