пʼятниця, 10 вересня 2021 09:36

"Були чорні плями, на шиї – червоні сліди. Cказали, ушкоджень немає" – брат закатованого поліцейськими Дмитра Нікіфоренка

7 вересня в містечку Немирів на Вінничині справили 40 днів по 25-річному Дмитрові Нікіфоренку. Хлопця вбили 30 липня поліцейські у витверезнику Вроцлава. Правду про смерть Дмитра рідні дізналися тільки за місяць після загибелі. Gazeta.ua поговорила з ними.

Матір Галина Нікіфоренко востаннє бачила сина живим два з половиною роки тому, коли він поїхав на заробітки до Польщі.

Автор: Анатолій Гаєвський
  З 7 класу Дмитро займався силовими видами спорту
З 7 класу Дмитро займався силовими видами спорту

Дмитро закінчив школу та будівельний технікум у Немирові. Працював у супермаркеті у Вінниці, служив у війську, закінчив інститут. З сьомого класу займався силовими видами спорту.

"У листопаді 2018-го друзі покликали його до Вроцлава, — розповідає Галина Михайлівна. — І так два з половиною роки він був там. Стабільна робота і хороший заробіток. Працював у будівельній фірмі на різних об'єктах. Йому подобалось, хотів залишитись, робив карту побуту. Восени планував одружитись, збирав гроші на весілля. Казав: "Мамо, я щасливий, знайшов дівчину. Хочу сім'ю". Вона з Полтавщини, але була там з ним у Польщі. Вони жили разом вже пів року".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Вроцлаві вийшли на протест через смерть українця після затримання поліцією

Автор: фото надане рідними Дмитра Нікіфоренка
  Дмитро Нікіфренко з дівчиною Сюзанною. Восени пара хотіла одружитись
Дмитро Нікіфренко з дівчиною Сюзанною. Восени пара хотіла одружитись

У п'ятницю 30 липня Дмитро з друзями повертався після барбекю, яке організували на роботі. На вечірці було пиво і небагато горілки, за словами колег. Друзі вийшли з автобуса на пару зупинок раніше, хлопець жив трохи далі. Дмитро заснув в автобусі, за однією з версій. Водій викликав "швидку", а медики вже на зупинці — поліцію. У крові українця виявили 1,5 проміле алкоголю.

Дівчина Дмитра, Сюзанна, того вечора остання з ним говорила. Хлопець підняв слухавку, повідомив, що на зупинці. Далі зв'язок обірвався. Дівчина телефонувала всю ніч, але Дмитро не відповідав.

"Сюзанна зателефонувала до Юлі, нашої далекої родички, яка живе у Польщі, — розповідає матір Дмитра. — І вони вже разом почали його шукати".
У польській Гдині, за 40 км від Вроцлава, працював старший брат Дмитра, Роман Нікіфоренко.

"Юля шукала по лікарнях, відділках поліції, телефонувала на роботу, — розповідає Роман. — Це сталось у п'ятницю, перед вихідними, і два дні ніхто нічого не знав. Мені зателефонували, що Дмитро зник, і я поїхав до Вроцлава".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща відреагувала на розслідування смерті Дмитра Никифоренка

Автор: Анатолій Гаєвський
  Рідні Дмитра надіються, що винних у його смерті покарають
Рідні Дмитра надіються, що винних у його смерті покарають

За словами Романа, перші дні після зникнення телефон Дмитра працював, виклик ішов, але слухавку ніхто не брав.

2 серпня в поліції повідомили, що Дмитро загинув, з ним був паспорт і співпадав за описом одяг.

"У Вроцлаві 4 серпня в поліції перевірили документи й розпитували, коли бачився з Дімою, — розповідає Роман. — Питали, як він себе вів тут удома, з якого боку я його знаю, як характеризую, чи він не зловживав алкоголем, чи вживав наркотики. Сказали, Дмитро поводився агресивно. Мовляв, потім йому стало погано, і в нього зупинилося серце, не змогли реанімувати".

До тіла родичів не пускали ще тиждень. Вони написали заяви в прокуратуру, аби його показали перед розтином.

"То був він. Лежав на спині, але було видно чорні плями. Нам сказали, що то трупні. Збоку на шиї були червоні сліди. Нам сказали, що то при затриманні могли взяти за шию. Під правим оком був великий синець, розірвана футболка й опік від дефібрилятора. У руці катетер", — згадує Роман.

"Після опізнання ми займались вже організацією перевезення тіла в Україну, — каже Роман. — Нам дали короткий висновок розтину і сказали, що Дмитро помер з невідомої причини, фізичних ушкоджень немає. Для подальших досліджень взяли зразки органів і сказали чекати на результати два-три місяці".
Підготовка й перевезення тіла коштували 9300 злотих — близько 65 тис. грн. Зібрати гроші родині допомагали друзі, знайомі. Додому привезли Діму 14 серпня. Наступного дня вранці його поховали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загибель українця в Польщі: Україна направить ноту

Автор: Анатолій Гаєвський
  Дмитра поховали на центральному цвинтарі міста Немирів. Рідні побоюються, що для слідства потрібна буде ексгумація тіла.
Дмитра поховали на центральному цвинтарі міста Немирів. Рідні побоюються, що для слідства потрібна буде ексгумація тіла.

Наприкінці серпня польська Gazeta Wyborcza добула відео з камер спостереження витверезника у Вроцлаві, стверджуючи, що до українця необґрунтовано застосували насильство. Дмитра били й душили, хоча він не поводився агресивно. Хлопець зайшов до кімнати о 22:27 з характерною плямою від застосування сльозогінного газу. Коли йому розстебнули наручники, він намагався встати. У цей момент на нього накинулись шестеро правоохоронців і співробітників витверезника.

Вони прив'язали хлопця, притискали його голову до підлоги коліном, били кулаками, кийком і душили. Таке поводження тривало пів години, доки в ситуацію не втрутився лікар. Реанімаційні заходи не допомогли, Дмитро помер о 23:53.

"Ми вірили, що дійсно могло серце зупинитись раптово. Він працював на спеці на будівництві, - розповідає мати Дмитра. — Тиждень тому дізналися, що його вбили ні за що. Відео з відділка ми не бачили, його швидко видалили, оскільки триває слідство. Ми бачили відео, як він вийшов з автобуса, біля нього були лікарі, він спокійно поводився, вивели з автобуса. Глянув щось у телефоні, сів на лавку, і далі відео переривається".

Після розголосу, за три дні, в дім Нікіфоренків прийшли українські поліцейські. Сказали, це міжнародна справа і вони мають долучитись.

"Надіємось, винних покарають. Нам допомагає консул. Адвокат з Польщі зголосився нам допомагати безкоштовно", — розповідає Роман.

Рідні побоюються, що для слідства потрібна буде ексгумація тіла Дмитра, оскільки офіційно причина смерті не встановлена.

Розслідування смерті українця Дмитра Никифоренка веде районна прокуратура польської Свидниці. Його туди перенесли, щоб уникнути звинувачень в упередженості. Слідчі чекають результатів розтину, призначені додаткові аналізи. Чотирьох поліцейських відсторонили, двох звільнили зі служби.

Зараз ви читаєте новину «"Були чорні плями, на шиї – червоні сліди. Cказали, ушкоджень немає" – брат закатованого поліцейськими Дмитра Нікіфоренка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути