середа, 17 жовтня 2007 10:54

Букерівську премію 2007 року отримала ірландська письменниця

Букерівську  премію 2007 року отримала ірландська письменниця
Лауреатом британської Букерівської  премії 2007 року названо ірландську письменницю Енн Енрайт. Критики, що щороку  визначають кращий літературний твір року англійською мовою, написаний авторами із Сполученого Королівства, Ірландії і країн Співдружності, віддали перевагу її сімейній сазі під назвою "Збори".

Книга оповідає про життя великої ірландської сім"ї, яку спіткала драма самогубства.

"Ми вважаємо цей твір дуже сильним, незручним, а місцями гнівним, - заявив на церемонії присудження премії, що пройшла в Гілдхоллі, ратуші лондонського Сіті, голова журі премії Говард Девіс. - Це відверта картина лиха сім"ї, представлена жорсткою і вражаючою мовою".

Девіс повідомив журналістам, що цьому вибору передували довгі дебати серед членів "суддівської колегії", проте врешті-решт ірландська письменниця перемогла.

Сама Енрайт скромніше охарактеризувала свою сагу. "Збори", на її думку, є "інтелектуальним еквівалентом голлівудського сентиментального твору".

Енрайт припустила, що її книга навряд чи матиме масовий попит, особливо серед тих читачів, які шукають у літературних творах яскравіших і радісніших подій, ніж у звичайному житті.

Енн Енрайт народилася у 1962 році у Дубліні, де вона й нині проживає і працює, виховуючи сина і дочку. Енрайт вивчала літературу в Університеті Східної Англії, а потім протягом шести років працювала телевізійним продюсером і директором. Свою першу книгу, збірку розповідей "The Portable Virgin", назву якої можна перекласти українською мовою як "Невелика статуя Мадонни", Енрайт опублікувала у 1991 році. У 1995 році вийшла її книга "Перука мого батька", номінована на ірландську літературну премію Irish Times. За нею вийшли книги "На що ти схожий" (2000), "Задоволення Елізи Лінч" і "Створюючи дітей: тернистий шлях до материнства".

Крім Енрайт у список претендентів на отримання Букерівської  премії цього року були включені володар Букера 1998 року британець Іен Мак"юен з повістю "На Чезільському пляжі", письменник з Нової Зеландії Ллойд Джонс з романом "Містер Піп" - вони вважалися головними претендентами на отримання премії, а також пакистанець Мохсин Хамід з романом "Фундаменталіст з примусу", британка Нікола Баркер з романом "Таємна мова" і письменник з Індії Індра Сінха з напівфантастичним твором "Люди тварини".

Лауреатові британської Букерівської  премії, однієї з найпрестижніших нагород у літературному світі, вручається також грошова винагорода у розмірі 50 тисяч фунтів стерлінгів (100 тисяч доларів). Але, мабуть, найголовнішим призом є миттєва  літературна слава і гарантоване місце у списку бестселерів. NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Букерівську премію 2007 року отримала ірландська письменниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути