Ексклюзиви
вівторок, 22 грудня 2020 01:07

"Британський штам" коронавірусу в Україні не реєстрували

"Британський штам" коронавірусу в Україні не реєстрували
Новий штам коронавірусу зафіксували в Британії. Фото: REUTERS

В Україні не зареєстровано новий штам коронавірусу, який поширився у Великобританії.

"Зараз вже зареєстровано 12 000 мутацій геному коронавірусу, і всі вони коректно визначаються тест-системами, які використовують в Україні. Ще на початку пандемії, за рекомендацією ВООЗ, ми почали і продовжуємо використовувати тест-системи, які визначають РНК вірусу за кількома фрагментами його геному. Вірус зазнає мутацій, усі ці форми досліджують і наразі відсутні повідомлення про істотні зміни його геному, котрі мали б істотне клінічне або діагностичне значення... Так званий "британський штам" у нас не реєстрували", - заявив в. о. генерального директора Центру громадського здоров'я МОЗ України Ігор Кузін, повідомляється на сайті ЦГЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні вже поширився новий штам коронавірусу - інфекціоніст

У ЦГЗ вважають, що поява нового штаму вірусу не пов'язана зі стартом вакцинальної кампанії у Великій Британії. Кузін зазначив, що дані про нові штами вказують на те, що вони не означають тяжчий перебіг хвороби або зростання смертності. Проте, ними почали частіше інфікуватися люди до 60 років, у яких рідше розвиваються важкі симптоми.

"Таке зростання вірулентності (заразності) спричинено мутацією шип-подібного протеїну коронавірусу, котрим він зв'язується з клітинами людини, і такий варіант швидше поширюється від людини до людини", - резюмував Кузін.

19 грудня прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон оголосив, що в Лондоні та на південному сході Англії з неділі запроваджується новий, четвертий рівень обмежень через появу штаму коронавірусу, який дуже швидко поширюється. Це фактично означає повний локдаун.

Новий штам коронавірусу відомий як VUI-202012/01. За словами Джонсона, він може бути набагато небезпечнішим за відомий вченим варіант.

У Міністерстві охорони здоров'я України зазначили, що поява нового варіанту коронавірусу очікувана і не є приводом для занепокоєння.

Зараз ви читаєте новину «"Британський штам" коронавірусу в Україні не реєстрували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути