Ексклюзиви
понеділок, 09 лютого 2009 19:05

Британські журналісти придбали через Інтернет арсенал холодної зброї

Британські журналісти придбали через Інтернет арсенал холодної зброї

Журналісти британської телерадіокомпанії Бі-Бі-Сі спровокували скандал навколо проблеми розповсюдження холодної зброї. Репортерам вдалося купити цілу партію різноманітних ножів, кожен з яких є потенційним знаряддям вбивства, пише газета The Daily Mail. При цьому вартість забороненої холодної зброї не перевищує і 15 доларів.

У ролі правоохоронців на добровільній основі опинилися журналісти телекомпанії Бі-Бі-Сі, ведучі телепрограми про кримінал Watchdog. Репортери змогли купити на Інтернет-аукціоні п"ять екземплярів холодної зброї, через яку у Великобританії вже довгі місяці ведеться справжня війна з молоддю. Проте, поки багато підлітків продовжують носити з собою леза, а кількість вбивств, здійснених з використанням ножів, тільки росте.

Підлітки продовжують носити з собою леза

Особливу увагу серед зібраної журналістами "колекції" викликають два екземпляри: кишеньковий ніж, який легко заховати під одягом, а також ніж, замаскований під звичайну канцелярську ручку.

У цілому, телерепортери замовили шість ножів, проте одне із замовлень було перехоплено Інтернет-поліцією, яка займається припиненням незаконних операцій в Мережі.

До першого екземпляра, так званого ножа-"невидимки", додавалися докладні коментарі з описом його переваг: "Міцний як сталь ніж, виготовлений із спеціального пластика, дуже важко виявити". При цьому продавці зброї передбачливо приховали виставлений лот під заголовком "подарунок" і "реквізит".

Слідством встановлено, що ножі були виставлені на продаж американськими учасниками Інтернет-аукціону eBay через сектор компанії у Великобританії. Ножі продавалися на американському сайті компанії, але британські охоронні відомства угледіли в цьому загрозу для своїх співгромадян, які могли знайти ці товари на сайті, а потім вільно їх замовити.

Тим часом керівництво аукціону має намір посилити правила, щоб не допускати таких промахів надалі. "Британська філія компанії eBay є нашим провідним сектором, - коментував ситуацію анонімний представник веб-сервера-аукціону. - І ми несемо відповідальність за те, щоб товари, виставлені на нашому сайті, не представляли загрози для покупців і продавців".

Продавці передбачливо приховують зброю під заголовками "подарунок" і "реквізит"

Як організатор торгів eBay повинен нести моральну відповідальність, якщо покупці, які придбали на сайті холодну зброю, здійснюють потім вбивства та інші злочини цими знаряддями, вважає провідний експерт національної поліції у сфері злочинів, здійснених з використанням холодної зброї, Альф Хічкок.

Не існує законних підстав для появи на торгах зброї, яка могла б використовуватися для нанесення травм, розповів також сержант поліції Ян Льовіс.

Самі ініціатори журналістського розслідування вивчили своє контрабандне придбання, після чого дійшли до висновку, що ці ножі дійсно можуть бути небезпечні. Всі вони були передані до рук поліції, а потім знищені.

Примітно, що всього за декілька днів до скандалу з ножами міністр внутрішніх справ Великобританії Джекі Сміт особисто проконтролювала діяльність двадцяти роздрібних підприємств, торгуючих холодною зброєю. Тим самим вона бажала упевнитися, що ніхто не намагається обійти закон.

Після гучного скандалу в online-аукционі eВay пообіцяли терміново прийняти додаткових заходів безпеки для запобігання подібним контрабандним операціям. "Це не припустимо, і ми зробили кроки, щоб прикрити цю (злочинну) лазівку", - зазначив представник eВay.

Щорічно eВay інвестує близько 9 мільйонів доларів у розвиток сучасних технологій для того, щоб запобігти появі на сайті заборонених товарів. Втім, будучи світовим лідером Інтернет-продаж, eВay не займається детальним моніторингом викладених лотів. "Ми використовуємо складну технологію, яка дозволяє визначити підозрілого клієнта або виявити сам факт незаконного продажу", - зазначив представник компанії.

У даний час аукціон eВay переглядає свою політику, що стосується продажу ножів.

За матеріалами Daily Mail, Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «Британські журналісти придбали через Інтернет арсенал холодної зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути