Ексклюзиви
понеділок, 03 листопада 2008 09:55

Британські військові звільняються через "кулемети-самостріли"

У розпорядження британських журналістів потрапила скандальна інформація з внутрішньої доповіді Міністерства оборони, що стосується несправності озброєння, використовуваного контингентом цієї країни в Афганістані і Іраку, повідомляє TheDailyMail. 7,62-міліметрові кулемети, які встановлені на 800 бронетранспортерах Warrior, можуть робити до 10 пострілів в секунду без натиснення на курок. Це вже стало причиною декількох серйозних інцидентів.

З 1999 року зафіксовано вже 18 випадків мимовільної стрільби з кулеметів БМП Warrior. Зокрема, в 2004 році в Іраку був убитий мирний житель, і ще одна жінка важко поранена. Але скандальну популярність "кулемет-самостріл" здобув в 2003-му, коли в Іраку був поранений 36-річний сержант британської армії Альберт Томсон, внаслідок чого йому довелося ампутувати ногу. В якості компенсації Томсон отримав 1 мільйон фунтів. У внутрішньому рапорті військового відомства, що стосується цього випадку вказано, що вже на той момент було відмічено 6 випадків мимовільних пострілів, а також підкреслювалося, що "через свою ненадійність кулемет не користується популярністю у військових".

Випадок з сержантом Томсоном викликав величезний резонанс в британських ЗМІ, але ніяких конкретних кроків по розслідуванню технічних неполадок кулемета прийнято не було. У інциденті Міністерство оборони спочатку звинуватило капітана Тема Хендерсона, що стріляв з кулемета, але пізніше він був виправданий по апеляції. Сам Хендерсон впродовж декількох років намагався довести керівництву, що використовувати такі кулемети небезпечно, але в результаті був вимушений звільнитися з армії, оскільки не відчував, що він і його підлеглі знаходяться в безпеці через несправну зброю.

За оцінками британських зброярів, виправлення дефекту кулемета може обійтися Мінобороні в порівняно невелику суму - близько 18 мільйонів фунтів. Проте військове відомство Британії як і раніше не має наміру робити конкретні кроки по його ремонту або модернізації. Зокрема, офіційний представник Міноборони заявив нещодавно, що всі події із стрілецькою зброєю ретельно розслідуються експертами, і причин не довіряти кулеметам БМП Warrior у військових немає.

Зараз ви читаєте новину «Британські військові звільняються через "кулемети-самостріли"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути