Ексклюзиви
пʼятниця, 08 грудня 2006 10:31

Британське телебачення зніме художній фільм про смерть Литвиненко

Один з найбільших британських комерційних телеканалів - Channel 4 - схвалив ідею про створення телевізійного художнього фільму про отруєння екс-офіцера ФСБ Росії Олександра Литвиненко.

Як повідомила у четвер редактор відділу драматичних постановок телеканалу Лайза Маршалл, сценаристом і режисером фільму стане Пітер Космінські, який вже зняв кілька відомих художніх фільмів на основі реальних подій, зокрема картини "Воїни" про життя британської армії, "Проект" про створення руху "нового лейборизму" у Великій Британії та інші.

Космінські є володарем двох престижних нагород Британської академії кіно- і телемистецтва BAFTA за фільм "Ревізор", що розповідає про гучну в 2003 році історію із самогубством радника по озброєннях Міноборони Великої Британії Девіда Келлі.

- Незвичайні обставини, що оточують смерть Олександра Литвиненка, стали безпрецедентними для Об"єднаного Королівства і привернули увагу політиків і громадськості, - так пояснила пані Маршалл інтерес телеканалу до даної теми.

Литвиненко - колишній офіцер ФСБ РФ, який втік в 2000 році до Великої Британії і отримав в жовтні цього року британський паспорт, помер 23 листопада в лікарні Університетського коледжу Лондона на 44-му році життя. У його організмі було знайдено значну кількість радіоактивного елементу полоній-210.

Офіційне розслідування обставин його смерті веде антитерористичний підрозділ Скотланд-Ярду, який напередодні оголосив про те, що тепер вона кваліфікується як "підозра на вбивство". Щонеділі це розслідування обходиться британським платникам податків майже в $600 тисяч.

Минулої п"ятниці, 1 грудня, було проведено розтин тіла Литвиненка, проте лікарі поки не дали офіційного медичного висновку про причини його смерті. Очікується, що це буде зроблено протягом найближчих днів.

У четвер на лондонському кладовищі Хайгейт пройшли похорони Литвиненка. Церемонія носила приватний характер, журналісти на неї допущені не були. Після похоронів був поширений відеозапис церемонії, з якої видно, що обшиту деревом труну з тілом Литвиненко з катафалка до могили несли його друзі - бізнесмен Борис Березовський, емісар чеченських сепаратистів Ахмед Закаєв, правозахисник Олександр Гольдфарб, дисидент Володимир Буковський, кінорежисер Андрій Некрасов та інші.

Тіло Литвиненка, в якому був знайдений радіоактивний елемент полоній-210, відразу після розтину 1 грудня було поміщено в закриту труну і, за словами фахівців британського Агентства охорони здоров"я, не представляло небезпеки для людей.

Тим часом, в четвер увечері глава Агентства Пет Труп оголосила, що незначні сліди полонію знайдені в організмах семи службовців готелю Millennium на площі Гровенор-Сквер в центрі Лондона. При цьому вона завірила, що безпосередньої небезпеки їх здоров"ю немає, і знайдені дози радіації у них значно менші, ніж у самого Литвиненко, його інформатора Маріо Скарамелли і вдови Литвиненко Марини.

- Ці люди не хворі, немає ніякої небезпеки для їх здоров"я зараз, а в довгостроковій перспективі вірогідність яких-небудь ускладнень дуже мала, - сказала Труп, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Британське телебачення зніме художній фільм про смерть Литвиненко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути