середа, 13 квітня 2022 15:21

Спецтема: Війна Росії проти України

"Братній" народ не вбиває дітей і не ґвалтує жінок" - відповідь МЗС Макрону

"Братній" народ не вбиває дітей і не ґвалтує жінок" - відповідь МЗС Макрону
Президент Франції Еммануель Макрон відмовився називати вбивства українців російськими військовими "геноцидом" та назвав Україну та Росію "братніми". Така заява викликала різку реакцію вітчизняного МЗС. Фото: Eastnews

Небажання президента Франції Еммануеля Макрона визнати геноцид українців після всіх відвертих заяв російського керівництва та злочинних дій російських військових розчаровує.

Про це у Facebook заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

"Братній" народ не вбиває дітей, не розстрілює цивільних, не ґвалтує жінок, не калічить літніх людей і не знищує будинки іншого "братнього" народу. До звірств проти беззахисних людей не вдаються навіть найзапекліші вороги", - йдеться у дописі.

За словами Ніколенка, зараз немає ні моральних, ні реальних підстав вести розмови про "братні" зв'язки російського та українського народів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Макрон відповів, чи готова Франція стати гарантом безпеки України

"Україна та Росія історично близькі з об'єктивних причин, але міф про два братські народи Росії та України почав руйнуватися після окупації Криму та агресії на Донбасі 2014 року. Тоді російські "брати" нібито прийшли захищати російськомовне населення. Але за вісім років вбили 14 тисяч українців. Цей міф остаточно зруйнувався, коли перші російські ракети полетіли на українські міста в лютому", - пояснив позицію речник МЗС.

Раніше під час інтерв'ю французькому каналу France 2 Макрон відмовився назвати "геноцидом" дії Росії у війні проти України.

"Я буду обережний із такими термінами сьогодні, тому що ці два народи - брати", - сказав Макрон.

Він додав, що максимально намагається зупинити війну, відновити мир, і не певен, що ескалація риторики допоможе досягнути цієї мети.

Водночас 12 квітня президент США Джо Байден вперше означив словом "геноцид" дії, до яких вдається Росія на території України. Звертаючись до американців, він наголосив, що їхній добробут не має залежати від того, чи "диктатор вчинить геноцид", маючи на увазі дії російського лідера Володимира Путіна стосовно українців.

Інші світові лідери, такі як британський премʼєр Борис Джонсон та польський президент Анджей Дуда, також використовували слово "геноцид", щоб описати дії Росії в Україні.

Зараз ви читаєте новину «"Братній" народ не вбиває дітей і не ґвалтує жінок" - відповідь МЗС Макрону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути