Ексклюзиви
четвер, 29 жовтня 2009 12:20

Брат президента Афганістану працює на ЦРУ

Брат президента Афганістану працює на ЦРУ
Брат президента Афганістану Хаміда Карзая регулярно отримує гроші від Центрального розвідувального управління США. Про це повідомила авторитетна американська газета The New York Times у вівторок, посилаючись на колишніх і нинішніх державних службовців Сполучених Штатів.

За даними видання, Ахмеда Валі Карзая підозрюють у торгівлі опіумом, а також останні вісім років він отримує гроші за допомогу ЦРУ у вербуванні афганських воєнізованих формувань, які потім сприяють управлінню в районі південного міста Кандагар.

При цьому The New York Times зазначає, що молодший брат президента Афганістану сказав в інтерв"ю, що він співпрацює з цивільними і військовими представниками Сполучених Штатів, однак не бере участь в торгівлі наркотиками, а також не отримує грошей від ЦРУ.

У розвідувальному управлінні при цьому не підтверджують і не заперечують факт грошових виплат Ахмеду Валі Карзаю. "Жодна розвідувальна організація ніколи не реагуватиме на такі заяви", - сказав представник ЦРУ.

New York Times процитувала деяких держслужбовців США, які говорили про те, що Ахмед Валі Карзай і американська розвідка перебувають у хороших відносинах.

Він допомагає ЦРУ співпрацювати з кандагарськими військовими формуваннями, які здійснюють напади на підозрюваних повстанців і бойовиків, сказали американські чиновники.

New York Times повідомила, що брат президента Афганістану також допомагає ЦРУ спілкуватися і іноді зустрічатися з афганцями, що лояльно відносяться до Талібану.

Ахмед Валі Карзай сказав в інтерв"ю, що він отримує гроші від свого брата на "витрати", однак не знає звідки беруться ці гроші.

"Я не знаю жодної людини, що працює від імені ЦРУ, - сказав він. - Я ніколи не отримував грошей від жодної організації. Я допомагаю, звичайно. Американцям я допомагаю чим можу. Це мій обов"язок як афганця".

15 жовтня британська газета Times, посилаючись на джерела в НАТО, повідомила, що лідери Талібану отримували гроші від спецслужб за збереження видимості спокою в тих районах Афганістану, безпеку яких повинні були забезпечувати італійські військовослужбовці.

Уряд Італії категорично відкинув усі звинувачення ЗМІ. Міністр оборони Ігнасіо ла Русса заявив, що вважає ці претензії "абсолютною нісенітницею". Представник прем"єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі також повідомив, що глава уряду країни не давав розпорядження про будь-які виплати бойовикам.

У свою чергу таліби підтвердили інформацію про те, що брали гроші в італійських спецслужб.

За матеріаламм: Reuters, Корреспондент.

Зараз ви читаєте новину «Брат президента Афганістану працює на ЦРУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути